De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: pane cunzato
Dit brood is ontstaan vanuit de cucina povera (‘arme
keuken’) op Sicilië. Restjes brood met van alles erop
en eraan. Met veel kruiden, want die waren daar ruim
voorhanden. Plus groenten van het land. Gaandeweg heeft het
gerecht zich ontwikkeld tot wat chiquere varianten en wordt het
vaak gegeten op straat of bij de picknick. Het originele Siciliaanse brood
wordt bestrooid met sesamzaad: een van de Moorse invloeden.
Dat doe je er ook door. En eventueel kan je de kaas even laten smelten onder de grill. Maak af met een flinke, jawel, een heel flinke scheut extra vergine olijfolie!
Pane Cunzato recept (Siciliaans brood)
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 2 uuruur
Totale tijd: 2 uuruur15 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
250grvolkorentarwemeel
3elextra vergine olijfolie(plus nog wat)
1zakjedroge gist
175ml lauw water
1tlzeezout
2elsesamzaad
1ui
1flinke hand basilicum
1flinke hand oregano
350grtomaten
8ansjovisjes
5zongedroogde tomaten
1flinke hand sla
100grrobiola (of pecorino of andere kaas)
zout en peper
Instructies
Meng het meel met de 3 eetlepels olijfolie, de gist en het water tot een mooi deegje. Laat dat een halfuur rusten op een warme, tochtvrije plek, goed afgedekt.
Bestrijk een vorm of ovenplaat met olijfolie. Leg er het deeg op en druk dat in de vorm. Bedek het met folie en laat het afgedekt weer een halfuur staan.
Meng het zeezout en het sesamzaad door een eetlepel olie en een eetlepel water, bestrijk er het deeg mee en laat dat weer een halfuur staan.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand en bak het brood in ongeveer een kwartier gaar. Laat het een beetje afkoelen.
Snij de ui in flinterdunne ringen. Snij de kruiden in reepjes. Snij de tomaten in schijfjes of doormidden, afhankelijk van de grootte. Snij de ansjovisjes in de lengte doormidden. Snij de zongedroogde tomaten doormidden.
Beleg het brood met de sla, de tomaten, de kruiden, de ansjovis, de tomaten en verdeel de ui erover. Dan de robiola. Robiola is erg Italiaans, maar niet Siciliaans.
Wij hadden het toevallig in huis en dat leek ons lekker erop. Wat ook zo was. Officieel hoort er pecorino op. Maar kies vooral een kaas die jij lekker vindt.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen