Laat la mamma het maar niet horen, maar in dit orzo alla marinara recept van Jasmijn Beerthuis krijgt de Italiaanse klassieker een funky twist.
Dankzij de ansjovis en de romige textuur krijgt het gerecht net dat beetje extra diepte, structuur en contrast, waardoor het zelfs lekkerder wordt dan je had verwacht!
Dit orzorecept komt uit het kookboek EXTRA van Jasmijn Beerthuis.
In onze shop kun je nog meer mooie kookboeken vinden. Maak je de orzo liever vegetarisch? Probeer dan deze eens.
Orzo alla marinara
Totale tijd: 15 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
5teentjesknoflook
10grplatte peterselie
2elolijfolie extra vergine
100grpanko
½tlzeezout fijn + extra
95gransjovisfilets in olijfolie
400grorzo
800grgepelde tomaten uit blik
2elchipotlepeper in abodosausgesneden
1elgedroogde oregano
250grcherrytomaten
Instructies
Snijd de knoflook en de peterselie fijn. Verhit de olijfolie in een koeken-pan op middelhoog vuur en doe de peterselie erbij. Bak circa 2 minuten tot de peterselie donker wordt en uitdroogt. Voeg de helft van de knoflook toe en fruit 10 seconden mee. Houd de rest van de knoflook apart.
Doe de panko erbij en bak in circa 3 minuten onder continu omscheppen goudbruin. Haal meteen uit de pan, doe in de keukenmachine en voeg het zout toe. Maal tot poeder.
Verhit een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de ansjovis met alle olie uit het potje en de rest van de knoflook toe. Fruit 1 à 2 minuten onder continu roeren tot de ansjovis is gesmolten en de knoflook nog net niet verkleurt. Doe de orzo, gepelde tomaten, chipotle naar smaak (check even hoe pittig jouw versie is) en de oregano erbij.
Voeg circa 400 milliliter water toe, bijvoorbeeld door allebei de blikken tot halverwege met water te vullen, zodat je alle tomatensaus gebruikt. Halveer de gepelde tomaten met een spatel. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en kook de orzo volgens de kooktijd op de verpakking onder regelmatig roeren al dente. Voeg zo nodig tussendoor water toe.
Halveer ondertussen de cherrytomaatjes en voeg toe. Voeg zodra de orzo beetgaar is nog circa 150 milliliter water toe, of wat meer als de orzo iets te droog is geworden. De pasta zal saus blijven opnemen, dus je wil wat sappigheid als je opschept. Roer de helft van de pangrattato door de orzo en breng eventueel verder op smaak met zout en extra gesneden chipotle. Verdeel de orzo over de borden en schep als laatst de resterende pangrattato erover.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen