Ontsnap aan de drukte bij Masseria Susafa op het Siciliaanse platteland
Midden in de prachtige graanheuvels van Sicilië ligt Masseria Susafa. Deze voormalige boerderij is nu een idyllisch eco-boetiekhotel, doordrenkt met eeuwenoude charme, waar de eigenaren een ode brengen aan tradities én duurzaamheid.
Masseria Susafa
Te midden van het Siciliaanse platteland, in de gemeente Polizzi Generosa, ligt
Masseria Susafa. We rijden over een kronkelige landweg met kuilen en hobbels –
een degelijke auto is dan ook een must – om de afgelegen masseria te bereiken.
Onderweg passeren we een kudde schapen, maar verder is het er verlaten. Alsof we
door de woestijn rijden. Die absolute rust is een van de speerpunten van de Susafa.
Slapen in de stal
De honderdvijftig jaar oude Masseria Susafa is al vijf generaties in handen van
de familie Saeli-Rizzuto. Tot het jaar 2000 had de masseria enkel een agrarische
functie, maar na een jarenlange en intensieve verbouwing hebben de Rizzuto’s
de deuren in 2015 van hun eco-boetiekhotel geopend. In de voormalige stallen,
landarbeidershuisjes en schuren is het nu heerlijk verblijven. Er zijn veertien
slaapkamers, waar je zowel de boerderijcharme als de stijl van Siciliaanse landhuizen
in terugziet. Denk aan houten balken, handgemaakte meubels, pastelkleurig lin
–
nengoed en terracottavloeren. Maar je geniet er ook van alledaagse luxe, zoals
airconditioning en wifi. En buiten, tussen de olijfbomen, ligt het panoramisch zwem
–
bad. Susafa wordt geprezen om de intense stilte; te midden van de graanvelden ben
je echt even weg van de bewoonde wereld. Op het landgoed vol planten en bloemen
vind je verschillende bankjes waar je in alle rust kunt zitten en genieten van het
uitzicht. Een van de fijnste plekken, volgens ons, is het grote terras, naast de receptie.
Vanaf hier heb je een 360-graden uitzicht over de heuvels. Je kunt hier ontspannen
een boek lezen, met op de achtergrond af en toe het geluid van koeienbellen.
Siciliaanse gastvrijheid
Vandaag zijn het de twee broers Manfredi en Tomasso Rizzuto die aan het
roer staan. Susafa staat voor ‘Su sanno
fare’, wat in Siciliaans dialect ‘ze weten
hoe je het doet’ betekent. De broers
weten dan ook precies waar hun kracht
ligt. Wat Susafa uniek maakt, is de
diepe band met de natuur. Hier leven
eeuwenoude tradities van het Siciliaanse
platteland nog volop.
Manfredi gelooft dat een reis pas compleet is wanneer je de lokale cultuur
echt beleeft. Gasten krijgen hier een
authentieke ervaring, met respect voor
de omgeving. Manfredi en Tommaso
streven ernaar om in de toekomst volledig zelfvoorzienend en emissievrij te
zijn. Ze slaan regenwater op en filteren het, hebben zonnepanelen en produceren hun eigen biologische olijfolie,
die ze ook gebruiken voor toiletartikelen
in de kamers. Geen marketingpraatjes
over duurzaamheid, maar echt bijdragen aan verandering. Dat is wat de
broers voor ogen hebben.
Sicilië op tafel
Bij die authentiek Siciliaanse ervaring mag natuurlijk het culinaire aspect van het eiland niet ontbreken. Op het terrein kun je wandelen door een
grote moestuin waar het hele jaar door groenten
en vruchten groeien. In het restaurant, gevestigd in
de indrukwekkende, oude graanschuur, wordt nu
gekookt met zoveel mogelijk lokale ingrediënten,
veelal van eigen grond. Je begint de dag met een
vers geperst sapje, met sinaasappels of biologische
appels (afhankelijk van het seizoen) en een plakje
huisgemaakte taart met fruit. Probeer zeker het
brood van Susafa, dat nog steeds gemaakt wordt
van een oude tarwesoort die op het terrein wordt
verbouwd en met stenen gemalen. De schiacciata
(het huisgebakken, warme brood met olijfolie van
eigen grond) is om je vingers bij op te eten. Sluit
de dag af met de Susafa-cocktail, gemaakt van vers
sinaasappelsap, likeur van de Etna en rozemarijn,
terwijl de zon achter de heuvels verdwijnt. Om vervolgens te dineren in het restaurant waar je geniet
van de creaties van de chef, zoals handgemaakte
ravioli, vergezeld van zorgvuldig geselecteerde
wijnen uit de regio. Kijk voor meer informatie
over Masseria Susafa en boekingen (gesloten in de
wintermaanden) op: susafa.com
Reizen
Afstand Utrecht – Masseria Susafa: ca. 2.500 km
Met de auto rijd je vanuit Utrecht in ongeveer 27 uur naar
Susafa, waarbij je in Villa San Giovanni (Calabrië) de veerboot pakt naar Sicilië. Ga je liever vliegen? Dan kun je vanaf
Amsterdam met Easyjet in ongeveer 3 uur rechtsreeks naar
Palermo vliegen. Vanaf de luchthaven van Palermo rijd je in
circa 1,5 uur naar de masseria. Vanaf Eindhoven en Brussel
kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen in 3 uur
rechtstreeks naar Catánia vliegen. Vanaf de luchthaven van
Catánia ben je met de auto in ongeveer 2 uur bij Susafa.
Susafa thuis
Wil je de producten
van Susafa thuis
proberen? Op de
website van Susafa
kun je onder meer
allerlei pastasoorten, bloem, olijfolie,
tomatensaus, jam,
oregano en een
handgemaakte totebag bestellen. susafa.com
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 3 juli|augustus 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Sofie Delauw, Masseria Susafa | Tekst: Tiara Rivano
Reis mee en ontdek Sicilië met de trein
12 dagenvanaf€ 1514p.p.
Naar Sicilië met de trein? Het kan met deze rondreis incl auto!
Deze unieke Train & Electric-Drive voert je langs de mooiste plekjes van Sicilië zoals Catania, Syracuse, Taormina en nog veel meer.
Meer informatie
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
De Italiaanse kust is prachtig, maar waar vind je nou de mooiste stranden? Dit zijn de acht best verborgen stranden in De Laars.
Taormina is een populaire plaats op Sicilië. De eeuwenoude geschiedenis ligt hier op straat én overal eet je verrukkelijk.
Van verweesde stad tot toevluchtsoord voor internationale bohemiens en kunstenaars: Noto heeft met haar barokke paleizen een grote aantrekkingskracht op iedereen die …
- Author: Redactie
- Posted: oktober 2, 2024