Onno Kleyn legt uit waarom Italiaanse schoonmoeders onmisbaar zijn
Niet alle Italianen kunnen koken. Ik weet het, ik trap hiermee op harten, zo niet andere lichaamsdelen, maar het is niet anders. Culinaire vermogens zijn niet genetisch bepaald, ze worden niet bij de geboorte doorgegeven op het nieuwe broed. Koken moet je leren.
In Italië wordt de dagelijkse maaltijd nog altijd vooral door de vrouwen bereid. Dat kan oma zijn of een inwonende tante, maar er bestaan toch zeker ook huishoudens waar de oudere generatie niet bij in of naast woont. Dan kookt la signora zelf. Van wie heeft zij het geleerd? Van haar moeder? Nee. Daar is onderzoek naar gedaan. Italiaanse jonggehuwden leren de fijne kneepjes van heur schoonmoeders, le suocere.
Koken is een vorm van optreden, van huiselijk theater
Kijk, koken is voor veel Nederlandse vrouwen (en sommige mannen) een corvee. Het moet nu eenmaal, het is iets waar ze geen plezier in hebben, geen voldoening uit halen. Voor veel Italiaansen geldt dat niet. Dat zal vast geholpen worden door het belang dat Italianen aan eten hechten. Koken is een vorm van optreden, van huiselijk theater: met lekkere gerechten kun je applaus oogsten. Een goede kookster is dan ook trots. En vindt (terecht) dat ze het allemaal beter en sneller kan dan anderen. Dat zorgt er soms voor dat ze haar eigen kinderen, nou ja, dochters, niet licht kan velen als ze in de keuken staat. Je kunt het je misschien nauwelijks voorstellen, maar veel Italiaanse meisjes worden geacht op te hoepelen als het serieus wordt, daar in de cucina. Maar zelfs als ze wel van mama de ravioli mochten vullen komt hun ware opleiding uit een andere hoek.
Geholpen door kookboeken of websites
Om een schoonmoeder te hebben moet je trouwen. Of, laten we met de tijd meegaan, samen gaan wonen. Italiaanse mannen doen dat van alle Europeanen het laatst. Tot hun dertigste habiteren ze bij mama, die ze vertroetelt en de lekkerste hapjes voorzet. Nu wonen ze opeens zelfstandig met hun grote liefde in een kakelvers huis met een blinkend fornuis en een uitzet waar jarenlang voor gespaard is. De bruid maakt spaghetti al pomodoro of saltimbocca, met veel of weinig moeite, geholpen door kookboeken of websites. Waarop het verwende mannenkind verklaart dat het best smakelijk is, maar niet zo lekker als bij zijn moeder. Voor je het weet is er een intens culinair telefoonverkeer op gang gekomen tussen schoondochter en -moeder, een informatiestroom van recepten, tips en fijne kneepjes. Moet de verstandhouding wel goed zijn. Anders dreigt de gastronomische droogte. Want bezoek een Italiaanse supermarkt en je ziet dat hatsekideevoedsel ook daar ruimschoots voorhanden is. Kant-en-klaarpizza’s? Keus genoeg. Ritsratsrisotto, klaar in 10 minuten? Wordt aangeboden door dezelfde firma die de fijnste arborio levert. En herinner je je die blikken met ravioli en spaghetti nog, van vroeger? Die kwamen toch heus uit de Buitonifabriek in Sansepolcro, Toscane.
Leve de ware Italiaanse schoonmoeders!
Gaat de man dan niet koken? Soms. Onze vriend Pippo is een fanaat op het gebied van vis. Weet er alles van. Blieft niets anders, kookt niets anders. Maar als we bij hem eten verbleekt die glorie tot twee keer supermarktzalm: bij de primo op te gare pasta, als verpieterde secondo uit de oven. En omdat hij ergens iets heeft opgevangen over zout en bloeddruk laat hij elk vermoeden van sale weg. Dat eet niet fijn. Een ongelukkig voorbeeld, ongetwijfeld. Maar het leven is gebaat bij contrasten. Daarom leve de ware Italiaanse schoonmoeders!
Door een jaar wonen in Toscane verruilde Onno Kleyn zijn beoogde carrière als klassiek zanger voor een als culinair schrijver. Sinds 2020 is hij columnist bij De Smaak.
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!
Meer columns van Onno Kleyn
Achter elke fles een verhaal
Volgens culinair schrijver, Italiëkenner en wijnjournalist Onno Kleyn is elke fles een verhaal geschreven in vloeibaarheid.
Onno Kleyn over het truffelolie trauma
In het najaar is er volop truffel in Italië. Onno Kleyn over het truffelolie trauma.
Onno Kleyn legt uit hoe de tomaat een eretitel kreeg in Italië
Het gewas van de tomaat komt uit Amerika en het duurde nog een hele poos voor hij de status van sierplant verruilde voor die van iets eetbaars. Nergens kwispelden de spaghetti lekkerder rond de vongole dan op het terras van
Onno Kleyn ontdekt de helende kracht van al dente pasta
‘Pasta, pasta, pasta, het is de verworvenheid van de twintigste eeuw. De omschrijving van het mediterrane dieet stamt uit de jaren zestig, maar ook toen al keken de onderzoekers niet erg scherp naar de situatie in Italië, zou je zeggen’,
Onno Kleyn doet schokkende ontdekkingen over Italiaanse gerechten
Culinair journalist Onno Kleyn deed altijd moeite om room in de carbonara te bestrijden, totdat hij achter een wel heel merkwaardig feitje kwam. ‘Laat ik heel bijbels as over mijn hoofd strooien en mijn kleren scheuren: het is tijd voor boetedoening. Ook
Onno Kleyn vertelt over de nieuwe liefde in zijn leven
Culinair journalist Onno Kleyn vertelt over Il nostro amore, die het avontuur overleefde; ‘we zijn nog steeds bij elkaar.’ ‘Nee, nooit een vakantieliefde gehad in Italië. Wel een echte, maar die had ik zelf meegebracht. Samen kropen we in 1986 in
Onno Kleyn over Italianen en hun obsessie met bronwater
Volgens Onno Kleyn zijn Italianen Europees kampioen in de aankoop van flessen met water. Gemiddeld zouden ze 206 liter per persoon per jaar in huis halen. Onno vertelt waar hun obsessie met bronwater vandaan komt. Met plastic flessen in de
Waarom Onno Kleyn lyrisch is over Italiaans wintereten
Italië kent echt wintereten. Onno Kleyn is er lyrisch over en dit is waarom. ‘Winter in Italië? Die bestaat. In mijn prille jaren had ik dat niet vermoed, kan ik u vertellen. Het enige beeld dat ik te zien kreeg
Onno Kleyn over de steenrijke armeluiskeuken in Puglia
‘Geen keukens in Castel del Monte! In Puglia! En dat terwijl het ganse Pugliese leven draait om het tafelen.’ Onno Kleyn neemt de keuken in Puglia even haarfijn onder de loep. Het is een mal geval, die burcht van Frederik de Tweede. Een
Olandapasta: waarom spaghetti eten in Nederland een horrorritueel is
Spaghetti eten in Nederland is een horrorritueel, door Italiaanse ogen gezien. Culinair journalist Onno Kleyn legt uit waarom. ‘Natuurlijk, je kunt heel elegant en sierlijk, nuffig zelfs, pasta nibbelen. Vork in je rechterhand nemen en bijna aan het eind vasthouden,
Zout = goud en Onno Kleyn legt uit waarom
Je hebt zoetekauwen maar ook zoutekauwen. Culinair journalist vindt zout het ware goud en legt precies uit hoe dat zit. Zoetekauwen gaan koekjes bakken of hollen naar de bakker als het lekker moet worden, zoutekauwen roeren in pannen met ragù
Onno Kleyn over de voorliefde van Italianen voor zachte dingen
Door een jaar wonen in Toscane verruilde Onno Kleyn zijn beoogde carrière als klassiek zanger voor een als culinair schrijver. Sinds 2020 is hij columnist bij De Smaak. Hier legt hij uit waarom Italianen zo van zachte dingen houden. ‘Zachte
Deze Nederlandse gewoonte leerde Onno Kleyn snel af in Italië
Dankzij een jaar wonen in Toscane verruilde Onno Kleyn zijn beoogde carrière als klassiek zanger voor een als culinair schrijver en journalist. Sinds begin 2020 is hij, net als correspondent Jarl van der Ploeg, columnist in ons magazine. Wij vroegen
Zo maak je ‘spaghetti met niks’ van Onno Kleyn
In een Toscaans gehucht omringd door olijfbomen startte culinair en wijnjournalist Onno Kleyn jaren geleden een culinaire strooptocht. In zijn nieuwste boek, Italië, mengt hij die kruidige belevenissen met recepten en verhalen over eeuwenoude tradities in de Laars. Zoals dit
Spaghetti met niks: de culinaire avonturen van Onno Kleyn in Italië
In een Toscaans gehucht omringd door olijfbomen startte culinair schrijver en Italië-kenner Onno Kleyn jaren geleden een culinaire strooptocht. In zijn nieuwste boek; Italië, mengt hij die kruidige belevenissen met recepten en verhalen over eeuwenoude tradities in de Laars. ‘In
- Author: Redactie
- Posted: juni 1, 2022