Maak kennis met Oltrepò Pavese: het Toscane van het noorden
Over de Oltropo Pavese
Het gebied
Het gebied Oltrepò Pavese, net onder Milaan, is vrij onbekend bij Nederlanders. Dat is jammer, want het is er prachtig. Bovendien wordt er volop wijn geproduceerd en kun je er ontzettend goed eten. Tijd voor verandering: maak kennis met deze charmante streek in Noord-Italië.
De Oltrepò Pavese ligt ten zuiden van universiteitsstad Pavia, aan de overkant van de Po-rivier (de letterlijke betekenis van oltrepò). De ligging is ideaal: op een uurtje rijden van Milaan, ingeklemd tussen Piemonte en Emilia Romagna en vlak bij Ligurië. Veel vakantiegangers die met de auto naar Italië rijden, passeren het heuvelachtige gebied via de A21, maar slaan niet af. Daardoor is de Oltrepò Pavese onontdekt. De streek telt bijna 150.000 inwoners en is een mooie mix van natuurschoon, cultuur en gastronomie.
Rode bubbels en monnikenwijn
Wie op de kaart naar de Oltrepò Pavese kijkt, ziet dat het gebied de vorm van een druiventros heeft. En in die tros worden heerlijke wijnen gemaakt. Een van die wijndomeinen is Tenuta Quvestra, waarvan de eigenaren (waaronder de Nederlander Johan Bode die al dertig jaar in Italië woont) een paar jaar terug besloten om kwaliteitswijnen te produceren. Ze schakelden de gerenommeerde vinoloog Mario Maffi in die op zijn beurt de jonge wijnmaker Franco Passarin de dagelijkse verantwoordelijkheid over de wijnen gaf. De volgende stap was de hospitaliteit te vergoten, door middel van compleet toegeruste appartementen inclusief zwembaden. Het beheer van de tenuta kwam in handen te liggen van Simone Bevilacqua en zijn vrouw Miriam, beide gekwalificeerd sommelier. Na jaren te hebben gewerkt in de stad, besloten ze van hun hobby, wijn en spijs, hun werk te maken. ‘Kijk, qua omgeving lijken we net Toscane,’ zegt Simone wijzend op de heuvels bedekt met wijngaarden. ‘Maar er is een belangrijk verschil: hier produceren we wijn en eten voor onszelf, en niet voor toeristen van over de hele wereld. Dat maakt dat de kwaliteit beter is.’
Wijndomein
Waar Simone en Miriam het roer volledig omgooiden om van wijn hun werk te maken, werd bij de zussen Giovanna en Caterina Brazzola de passie voor wijn met de paplepel ingegoten. De twee groeiden op op het historische wijndomein Montelio van hun (overgroot)ouders. Ooit behoorde het domein toe aan het kartuizenklooster van Pavia, waarop wijn voor de monniken werd gemaakt, totdat het in 1848 in handen kwam van de voorvader van Giovanna en Caterina. Inmiddels is Montelio een gerenommeerd wijnbedrijf en staat de achtste generatie te popelen het stokje over te nemen. De Brazzola’s zijn niet vies van uitdagingen; zo hebben ze hun eigen negentiende-eeuwse champagne van de lokale pinot nero-druiven nieuw leven in geblazen.
Lokale gerechten
Je smaakpapillen hoeven zich niet te vervelen hier. Je ziet onder andere veel risotto op de kaart. Deze rijst noemen ze hier ook wel l’oro bianco, het witte goud. Iemand die daar ̶ en alles van de lokale gerechten ̶ weet, is Piera Selvatico. In de wijde omgeving staat zij bekend om haar kookkunsten. Piera’s risotto vogherese, met paprika, is om je vingers bij af te likken. Net als haar malfatti, gnocchi met broodkruim, ricotta en seizoenskruiden (die ze zelf plukt). Piera: ‘Als kind was het niet mijn droom om te koken, maar ik trouwde een man met een restaurant. Omdat ik niet stil wilde zitten, hielp ik in de keuken.’ Van jong tot oud, iedereen houdt van haar en haar gerechten. Piera maakt mensen niet alleen gelukkig met haar verrukkelijke maaltijden, ze draagt ook haar steentje bij aan de maatschappij. Zo geeft ze kinderen kookles, met historische recepten die zelfs teruggaan tot de oudheid. ‘Dat vinden ze hartstikke spannend en leren ze ook over de geschiedenis van de omgeving.’
Slapen met smaak
B&B van Nederlanders
Niet alleen de bewoners jagen hun dromen na in de groene heuvels van de Oltrepò Pavese, ook Nederlanders weten hier geluk te vinden. Toen de Nederlandse Stef Smulders in 2007 vakken ging volgen aan de universiteit van Pavia, nam hij zijn man Nico én hond mee. Een half jaar zouden ze blijven, maar na een wandeling door het natuurschoon van de Oltrepò begon het te kriebelen. Wat als ze hier…? De kriebels werden serieuzer en mondden uit in het kopen van een huis met geweldig uitzicht. Perfect voor een B&B, na een heuse verbouwing. Wie op het terras een flesje lokale wijn opentrekt, uitkijkend over de wijngaarden, heeft niet in de gaten dat hier een slopend proces aan vooraf ging. De start van Villa I Due Padroni (de twee bazen) ging namelijk niet zonder slag of stoot. Je zou er een boek over kunnen schrijven, dacht Stef. En dat deed hij; in 2014 bundelde hij zijn verhalen in een boek met de toepasselijke naam ‘Italiaanse Toestanden’. Van de slopende bureaucratie tot de schrik van elke Nederlander in Zuid-Europa: het hurktoilet. In de tussentijd zijn de twee goed ingeburgerd en kennen ze de hele omgeving – zo vertellen ze je graag waar je de beste risotto en lekkerste gelato kunt eten. Villa I Due Padroni
B&B met appartementen en tuin
Even verderop woont de Nederlandse Sarah met haar Milanese man Federico en drie kinderen. Per toeval ontmoetten ze elkaar 22 jaar geleden – zij ging onverwachts op vakantie naar een Spaans dorp, waar Federico noodgedwongen verbleef wegens autopech. Een paar jaar later verliet Sarah Nederland om zich bij haar grote liefde in Bergamo en later Milaan te vestigen. Maar het drukke stadsleven met inmiddels kleine kinderen deed de twee verlangen naar rust. In 2013 kochten ze een huis dat ze omtoverden tot de prachtige en gezellige B&B Bacialupo, met appartementen en een heerlijke tuin. ‘Aanvankelijk was ik wat huiverig,’ vertelt Sarah. ‘Ondanks dat we hier jaren vlakbij woonden, kende ik het gebied nauwelijks. Ik was bang dat ik de gezelligheid van de stad zou missen, maar de Oltrepò Pavese blijkt hartstikke leuk. Bovendien is Pavia met al zijn vertier dichtbij en de rust waar we nu in leven is heerlijk en voor de kinderen ideaal.’ En niet alleen voor kinderen. Terwijl Sarah in de tuin, omgeven door de heuvels van de Oltrepò Pavese, een heerlijk ontbijt serveert, realiseer ik me dat ook zij de droom van velen leeft. In vijf jaar tijd hebben ze hier een geweldige plek neergezet, waarvan het bij menig vakantieganger ook zal gaan kriebelen. B&B Bacialupo,
Lekker eten:
Albergo Selvatico
Il Girasole di Travacò
Verken de omgeving:
… op een Vespa via Vacanze Pavesi
… op een (elektrische) mountainbike via Ciclomania Voghera
Panettone, zo maak je en eet je dit authentieke Italiaanse kerstbrood
In Italië is het geen kerstmis zonder panettone. Ontdek wat panettone precies is en leer hoe je dit traditionele Italiaanse kerstbrood maakt.
De mooiste plekken rondom Como
Van statige villa’s tot elegante winkelstraten en culinaire hotspots; dit zijn de leukste tips voor Como.
Alles wat je moet weten over tolwegen in Italië
Ga je met de auto naar Italië? Dan kom je de nodige tolwegen tegen. Met deze praktische informatie ga je goed voorbereid op vakantie.
- Author: Redactie
- Posted: november 5, 2018