Terug naar overzicht
nazomeren Justine Marcella Ostuni

De nazomer van Justine Marcella in Italië

Royaltydeskundige en deelneemster van Expeditie Robinson Justine Marcella, is gek op Italië! Het liefst reist ze ieder seizoen naar De Laars, maar als ze één moment moest kiezen, kiest ze de nazomer. 

Met een beetje jaloezie zie ik de vakantiefoto’s op social media verschijnen: Nederland is op vakantie. De jaloezie is van korte duur, want ik zie de rijen voor een romige gelato, de overvolle terrassen en de lange files voor de Gotthardtunnel. Mijn tijd komt nog! Wanneer Nederland weer naar school gaat of aan het werk, pak ik mijn koffer. Drie jaar geleden ontdekte ik de magie van het nazomeren in Italië. Door wat tegenslag was mijn batterij leeg en stapte ik in de auto naar mijn favoriete land. Ik zwierf door de mooiste dorpjes en stadjes en ontdekte de helende kracht van nazomeren in Italië. De temperaturen dalen net genoeg om de scherpe randjes van de hitte af te halen, maar de zon is nog fanatiek genoeg om in zomerjurkjes te flaneren. Het licht wordt zachter, de dagen korter, en een gouden gloed rust over de karakteristieke dorpjes, wijngaarden en heuvels.

Een ander tempo

Nazomeren in Italië is niet alleen een seizoen, het is een gevoel. Het is het gevoel van vertraging, van het loslaten van de hectiek en het omarmen van la dolce vita. Terwijl ik dit schrijf, zit ik op het terras van onze ‘eigen’ trullo in Puglia. Ik hoor het ruisen van de olijfbomen, de krekels en zie de salamanders weer tevoorschijn komen uit hun schuilplaatsen voor de hitte. De dorpjes zijn weer van de Italianen. De siësta’s duren nu misschien wat langer, maar juist dat is winst. We hoeven niets. We struinen ’s ochtends door de verstilde straatjes, kopen wat vers fruit, mozzarella en olijfjes en trekken ons, net als de Italianen terug om te genieten van de smaken van Italië. Het is een ritme dat zo ver verwijderd is van het haastige tempo van mijn dagelijks leven, dat ik de rijkdom voel van de vertraging.

Tips van locals

In de straten van mijn favoriete steden is het nog steeds druk, maar het voelt anders. De hittegolven van juli en augustus maken plaats voor een milde bries, en de avonden nodigen uit om op ontdekking te gaan. Omdat er weinig tot geen toeristen meer zijn in de kleinere dorpjes, is een gesprek met de Italianen zo gestart. Zij geven ons de beste tips voor de lekkerste wijn, de beste lokale pasta en onthullen de pareltjes van hun geboortegrond. Al is van kilometers afstand te zien dat ik geen local ben, ik voel me Italiaan onder de Italianen. Mijn Nederlandse aard komt naar boven wanneer ik zoek naar een plek om te overnachten. Die droomoorden die ik ooit als favoriet heb opgeslagen, maar echt buiten mijn budget vallen, zijn nu opeens wel betaalbaar en belangrijk: ook nog beschikbaar! Ik kan genieten van de stilte maar hou ook van Italiaanse gezelligheid. Wanneer je daar niet van houdt, vermijd dan de kustplaatsen in het weekend. De Italiaan grijpt het weekend aan om zelf te nazomeren aan de kust.

Italië op z'n best

Als echte liefhebber van de Italiaanse keuken, is dit de ideale periode. De laatste zomeroogst komt binnen en de markten liggen vol met de rijkdom van het seizoen: rijpe tomaten, verse vijgen in overvloed (ik kan ze hier nu zo van de bomen afplukken), sappige perziken en giganten van meloenen. Of ik nu uit eten ga of zelf Sophia Loren in de keuken speel, alles is even smaakvol. De smulpaap in mij is al langer allergisch voor de toeristenhap. Toen mijn kinderen nog meegingen op vakantie en ik daardoor gebonden was aan de schoolvakanties, klaagden zij steen en been wanneer we lang door de hete straatjes slenterden omdat mama zo nodig echt Italiaans wil eten. Die speurtocht is nu niet nodig. De toeristententjes zijn gesloten; wat overblijft zijn de restaurantjes waar ook de Italianen zelf graag komen. Heerlijk eten gegarandeerd!

In Italië is nazomeren niet zomaar een periode. Het is een seizoen dat fluistert dat er altijd tijd is voor een laatste glas wijn, voor een laatste zonsondergang en voor een laatste, langzame dag onder de mediterrane zon.

Nazomeren Justine Marcella Grottaglie

Nazomeren Puglia

Justine's tips voor een nazomer in Zuid-Italië

Kunst voor thuis
Met de term keramiek doe je de creaties van Fasano tekort! Drie broers met alle drie een eigen stijl en signatuur. Mooie kleuren en abstracte ontwerpen. Ze nemen alle tijd voor je en wij mochten in het atelier de meester aan het werk zien. Aankopen worden goed verpakt en kunnen zelfs per post naar Nederland verstuurd worden.

White dream in Ostuni
Prachtig gerenoveerd appartement in het oude centrum van Ostuni. Met een prachtig dakterras is dit met recht a room with a view te noemen. Zeer smaakvol ingericht en een fantastische host. De verrassing zit in de kelder: een groot bubbelbad met stortdouche. Op kruipafstand van de beste restaurantjes van Ostuni. whitedreamostuni.it

Eet vers en rauw
When you are in Rome, do as the romans do, dus wanneer je aan de kust bent, eet je zoals de vissers Crudo! Het is als een kruising van de Franse Fruit de Mer en de Japanse sashimi. Na het eten van een rauw rivierkreeftje, snap je eigenlijk niet meer dat we we ze ze in de pan gooien. De rauwe vis en schaaldieren zijn zo zacht van smaak. Probeer ook eens de rauwe inktvis!

 

Tekst: Justine Marcella @justine_marcella

Lees ook:

De Smaak neemt je mee naar de leukste masseria's in Puglia. Deze historische boerderijen zijn omgetoverd tot oases van rust en luxe, ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring.

Als je in Puglia bent, dan is Grottaglie een bezoek waard. Wij zetten de leukste tips op een rij, van onze favoriete ateliers tot de leuke eetadresjes.

Van Lecce tot puntje Puglia, redacteur Tiara en fotograaf Sofie reisden af naar Salento, naar de leukste plekken van deze zonnige regio.