Terug naar overzicht
Babà-napolitaans-gebak

Napolitaanse babà maak je zó!

Dit Napolitaanse gebakje is bekend en gewaardeerd over de hele wereld. En dat is niet voor niets: de babà heeft een heerlijke zoete smaak.

De hoeveelheid rum in de siroop pas je aan naar smaak. De Napolitanen gebruiken heel weinig of geen rum, terwijl de Parijzenaren juist heel veel drank lekker vinden. Alles mag!

De babà’s zijn een week houdbaar in de glazen pot, mits die echt brandschoon is. Dit recept komt uit het kookboek: Big Mamma’s Cucina Popolare dat je kunt vinden in onze shop.
Babà-napolitaans-gebak

Babà - Napolitaans gebak

Voorbereidingstijd: 20 minuten
7 uur 20 minuten
Totale tijd: 7 uur 40 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 140 gr bloem bij voorkeur type 00
  • 7 gr verse gist of 1 tl gedroogde instant gist
  • snuf zout
  • 45 gr boter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 1 tl honing

Voor de siroop

  • 1 sinaasappel biologisch
  • 1 vanillestokje
  • 250 gr kristalsuiker fijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 el rum

Instructies

  • Begin met het deeg. Meng in een grote kom met een elektrische mixer de bloem met de gist, het zout, de honing, de boter en twee eieren. Kneed het deeg met de hand nog even na tot je een glad deeg hebt (het mag niet aan de zij kanten van de kom blijven kleven).
  • Voeg het overgebleven ei toe en meng opnieuw met de mixer. Het deeg moet nu dunner zijn, maar nog wel samenhangen. Vet vervolgens de wanden van een siliconen baba-vorm in met acht holtes dun in.
  • Zet de baba-vorm op een bakplaat. Verdeel het deeg evenredig over de holtes van de vorm. Vul iedere vorm tot maximaal twee derde. Laat het deeg op een warme, vochtige plek minstens 2 uur rijzen, tot het deeg tot de bovenrand van de holtes komt.
  • Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bak de baba’s 20 minuten. Haal de baba’s na het bakken meteen uit de bakvorm en laat ze afkoelen.
  • Maak de siroop. Rasp alleen het oranje gedeelte van de sinaasappelschil met een dunschiller of rasp.
  • Giet 650 ml water in een steelpan. Schraap boven de pan het merg uit het vanillestokje. Voeg ook het vanillestokje, de fijne kristalsuiker, het kaneelstokje, de steranijs en de geraspte sinaasappelschil toe.
  • Breng het water aan de kook, haal het direct van het vuur en laat de siroop afkoelen. Schenk de afgekoelde siroop in een grote, brandschone (weck)pot en voeg de rum toe.
  • Dompel de baba’s een voor een onder in de siroop en let op dat je ze niet breekt. Sluit de pot goed af. Laat de pot minimaal 5 uur in de koelkast staan.
  • Serveer de baba’s door ze met een schone lepel voorzichtig uit de glazen pot te scheppen en op borden te leggen. Schenk een lepel rumsiroop op iedere babà.
3.50 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.