Terug naar overzicht
Mosselen uit de oven

Cozze al forno: mosselen uit de oven

Istrië, gelegen net buiten Italië aan de grens met Triëst, ademt nog steeds de Italiaanse invloeden van vroeger. Deze smaken komen tot leven op tafel, waar Paola Bacchia, opgegroeid in deze regio, de heerlijkste recepten uit haar jeugd heeft verzameld.

Mosselen zijn geweldig lekker, en deze ovengebakken variant tilt ze naar een hoger niveau. Paola Bacchia, geïnspireerd door de Italiaanse invloeden van Istrië, creëert een heerlijk en krokant gerecht waar iedereen dol op zal zijn. De combinatie van smaken en texturen maakt deze mosselen tot een smakelijke ervaring die je niet wilt missen.

Dit mosselrecept komt uit haar kookboek Istria. In onze shop kun je nog meer mooie kookboeken vinden.
Mosselen uit de oven

Mosselen uit de oven

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 tomaat klein en rijp
  • 10 gr ansjovisfilets fijngehakt
  • 2 el peterselieblaadjes fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt of geplet
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • 50 gr broodkruim
  • 25 gr Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Schrob, ontbaard en was de mosselen grondig in ruim koud water.
  • Verhit een grote koekenpan met deksel op hoog vuur en doe de mosselen erin. Controleer na 5 minuten of alle mosselen open zijn. Gooi eventuele gesloten mosselen weg.
  • Verwijder een helft van de schelp van elke mossel en inspecteer de inhoud. Knip eventuele baarden die nog vastzitten af en verwijder voorzichtig de mossel van de schelp als hij vastzit. Leg alle geopende mosselen, nog in hun halve schelp, op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Hak de tomaat fijn, scheid de zaden van het vruchtvlees en bewaar het vocht. Doe de tomaat met de rest van de ingrediënten in een kom en meng goed. Voeg wat van het bewaarde tomatensap toe – een paar theelepels moeten genoeg zijn – om de kruimels samen te brengen. Schep wat van het mengsel op de mosselen.
  • Bak 12-15 minuten, of tot de vulling goudbruin is.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.