Bij het maken van een Martini horen voorafgaand heel wat vragen. Wil je hem met een vodka of gin als basis? Shaken of juist gestird? Hoe droog wil je hem hebben? Dry, medium dry of juist wet? En als laatst: welke garnering heeft jouw voorkeur? Ga je voor een frisse citroenzest of heb je liever het hartige accent van olijven? De klassieke Martini was een stirred-versie op basis van gin en werd gegarneerd met een citroenzest.
Tess posthumus, auteur van het boek cocktailbijbel en ’s werelds beste vrouwelijke bartender neemt je mee in de wereld van de Martini.
Gebruik 10 ml droge vermouth voor een Dry Martini. Gebruik 20 ml droge vermouth voor een Medium Dry Martini. Gebruik 30 ml droge vermouth voor een Wet Martini.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar deze versie, wet, met 30 ml droge vermouth. De wet-gin-Martini met deze verhouding heet ook wel een two-to-one Martini. Nog wetter dan mijn two-to-one Martini is een Fifty-Fifty Martini. Hierbij gebruik je evenveel vodka of gin als vermouth, een split base zoals dat heet van 45 ml vodka of gin en 45 ml droge vermouth.
En dan bestaan er nog degene die hem nóg wetter willen en er een Reverse Martini van maken. In dat geval draai je het recept om en gebruik je 30 ml vodka of gin en 60 ml droge vermouth. Vroeger werden er ook twee dash sinaasappelbitters in Martini-cocktails gedaan, maar langzaam zijn deze uit de cocktail verdwenen. Als variatie kun je de bitters alsnog toevoegen. Doe dit dan bij stap 2. Wel altijd even vragen of degene voor wie je de cocktail maakt dit ook wilt, want Martini-drinkers zijn vaak erg kieskeurig over hoe ze hun Martini wel en niet willen hebben.
Wil je een Dirty Martini maken? Vervang dan de vermouth door olijvennat. En ook hier vraag je ‘hoe dirty’ iemand hem wilt hebben en dus hoeveel olijvennat je toe moet voegen. Wil je liever een Gibson in plaats van een Martini? Geen probleem! Sla dan gewoon de citroenzest of olijf als garnering over en gebruik drie zilveruitjes aan een cocktailprikker.
Martini
Voorbereidingstijd: 2 minutenminuten
Bereidingstijd: 5 minutenminuten
Totale tijd: 7 minutenminuten
Porties: 1cocktail
Ingrediënten
60mlgin of vodka
10, 20 of 30mldroge vermouth
ijsblokjes
Instructies
Vul een mixing glas met ijsblokjes.
Schenk de gin en droge vermouth erbij.
Stir alle ingrediënten totdat er vorst op de buitenkant van het mixing glas begint te vormen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen