Stel je voor: Sardinië, waar de geur van citroen en venkel de lucht vult en Letitia Clark’s Italiaanse charme tot leven komt. Geniet aan tafel met je familie van de heerlijke geur van pasta met verse marjolein.
Als je geen wilde asperges kunt vinden, zijn gekweekte groene asperges ook prima; kies bij voorkeur de dunne, verse stengels.
In het nazomer-nummer van De Smaak delen we een aantal van Letitia’s recepten uit haar nieuwe boek.
Bestel de editie hier.
Of bestel het kookboek Wilde vijg & venkel in combinatie met een abonnement, zo heb je beide snel in huis.
Pasta met wilde asperges
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 20 minutenminuten
Totale tijd: 35 minutenminuten
Porties: 2personen
Ingrediënten
150-200grwilde asperges
4elolijfolieplus extra
1witte uiklein, in dunne ringen
1gedroogd rood chilipepertjeverkruimeld, of een snuf chilivlokken
3-4zoete tomatenklein, in blokjes
1scheut witte wijn (optioneel)
200grmalloreddus (of andere pasta naar wens)
40grboter
40grParmezaanse kaas of pecorino, fijn geraspt, plus extra voor erbij
zoutnaar smaak
marjoleinvers, ter garnering (optioneel)
Instructies
Was de asperges goed. Snijd ze in stukken van 2,5 centimeter en houd de houtige uiteinden apart.
Verhit de olijfolie in een hapjespan op matig vuur en laat de ui, asperges en chilipeper zeker 10-15 minuten zweten tot ze zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
Voeg een scheut water toe en laat langzaam stoven tot de asperges bijna helemaal zacht zijn.
Voeg de tomaten toe en stoof mee tot alles moesachtig en zacht is. Voeg zo nodig nog wat olie of water toe (een scheut witte wijn mag ook). Breng op smaak met zout.
Zet intussen een pan gezouten water op voor de pasta; voeg de houtige aspergestukjes toe voor de smaak. Haal de stukjes eruit met een schuimspaan (en gooi weg) zodra het water kookt en voeg de pasta toe.
Kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Laat de pasta uitlekken, maar bewaar wat van het pastawater.
Voeg de boter toe aan de saus, samen met de uitgelekte pasta en de kaas. Voeg wat van het opgevangen pastawater toe en laat nog 1 minuut koken.
Roer zachtjes tot de saus romig is en hij de pasta gelijkmatig bedekt. Serveer bestrooid met extra kaas en een paar takjes marjolein – als je daarvan houdt.
Je kunt de tomaten ook weglaten en de asperges korter verhitten voor een frissere smaak en een stevigere textuur.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen