Zo maak je makreel en fruit in ’t zuur van Jansen & Jansen
De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je makreel en fruit in ’t zuur.
Wij zijn echte fans van de makreel. Dan hebben we het niet over zo’n kant-en-klaar gestoomd dan wel gerookt geval, maar gewoon over verse makreel. Laat de visboer er filets van maken en je hebt voor weinig geld een ultragezonde maaltijd. Tenminste, die maken we ervan! Zo’n megavette vis vol omega 3 doet het erg goed met een friszoet zuurtje, dat fijn tegenwicht biedt aan de enigszins zware vis. We gaan voor een vlot gemaakt zoetzuur met kruisbessen en frambozen. Kruisbessen zijn er natuurlijk niet altijd. Neem gerust een andere lekkere fruitsoort die op dat moment voorradig is. Bramen en rode bessen liggen tegenwoordig bijna het hele jaar door in de winkel. Die doen het ook fantastisch.
Het recept voor makreel en fruit in ’t zuur vind je hieronder
PROBEER OOK:
Fotografie: Jansen & Jansen
Details
- Servings: 4
Ingredients
- 100 g kruisbessen (of bramen of rode bessen)
- 100 g frambozen
- 125 ml appel(cider)-, sherry- of wittewijnazijn
- 125 ml water
- scheut witte wijn
- 1 el suiker
- 4 makreelfilets
- beetje bloem
- bakolie
- extra vergine olijfolie
- zout en peper
Preparation
- 1Eerst de azijn. Neem een lekkere soort, want dat proef je terug: appel(cider)-, sherry- of wittewijnazijn. Meng hem met het water en de wijn, breng aan de kook en los de suiker erin op. Goed roeren.
- 2Voeg het fruit eraan toe en laat het twee à drie minuten zacht doorkoken. Zeef het fruit. Het zure vocht kun je desnoods een dag of wat later nogmaals gebruiken om iets in te maken of iets dergelijks. Bewaar het wel in de koelkast.
- 3Zeef het fruit. Het zure vocht kun je desnoods een dag of wat later nogmaals gebruiken om iets in te maken of iets dergelijks. Bewaar het wel in de koelkast.
- 4Dan de visjes. Haal ze even door de bloem. Verhit de bakolie en laat de makreelfilets in een paar minuten per kant bruin worden.
- 5 Presenteer ze met het fruit. Een scheutje extra vergine olijfolie misstaat ook hier niet!
- Author: Redactie
- Posted: februari 28, 2022