Op de fiets rond het meer Lago Maggiore
Het blauwgroene Lago Maggiore op de grens tussen Piemonte en Lombardije is een paradijs voor sportievelingen. Te midden van kunstschatten en natuurschoon kun je je hier helemaal uitleven op de vele fiets- en wandelroutes, die geschikt zijn voor alle leeftijden. Ontdek op je eigen tempo prachtige natuurgebieden, magnifieke vergezichten, gezellige stadjes en natuurlijk de lokale keuken.
De westelijke oever: natuurparken, adrenaline en watervallen
Vanaf het meer lopen er talloze fiets- en wandelroutes richting het Parco Nazionale Val Grande, een van de grootste uitgestrekte wildernissen van Italië. Hou je meer van ruigere natuur, volg dan de routes langs rotsen en kolkende bergriviertjes richting de Orridi di Uriezzo en de kloven van de Valle Antigorio. Vanaf hier ben je zo bij de thermen van Premia, waar je heerlijk kunt opladen te midden van de natuur. Ook de 143 meter hoge waterval La Frua in Val Formazza is een bezoek meer dan waard. Waaghalzen mogen Aurano niet overslaan. Hier vind je de langste zipline van Europa, die je met 120 km/u van Pan d’Arla naar Alpe Segletta laat vliegen. Wie dan nog niet genoeg adrenaline door zijn lichaam voelt gieren, pakt de bobsleebaan in AlpyLand op de top van de Mottarone berg, met als bonus een onbeschrijflijk mooi uitzicht over maar liefst zeven meren: Maggiore, Orta, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate en Biandronno. Wie met het gezin op vakantie is, heeft de tijd van zijn leven in Acquadventure in Baveno. Dit park is populair vanwege een unieke combinatie van zwembaden, glijbanen, trampolines, crossfietsbanen, klimparcoursen, klimwanden, volley- en voetbalvelden en stranden aan het meer.
Wil je genieten van een spectaculair uitzicht op de Isole Borromee, de eilanden in het Lago Maggiore, ga dan in Arona de berg op naar het 35 meter hoge standbeeld van San Carlo Borromeo. Hier vandaan zie je Isola Madre, Isola Bella en Isola dei Pescatori, met in de verte de imposante Rocca di Angera. De oostelijke oever: meren, paaldorpen en werelderfgoed Een abolute must voor fietsers en wandelaars is de 3V, de Via Verde Varesina. Hier, tussen het Luganomeer, het Lago di Varese en het Lago Maggiore, vind je 184 kilometer aan fiets- en wandelroutes verdeeld in tien etappes en vijf varianten. Vanaf Sesto Calende wijkt de Ticino-rivier af van het Lago Maggiore. Hier ligt een uitstekend fiets- en wandelpad dat je via de prachtige dijk van Panperduto naar het Parco del Ticino brengt. Vanaf hier kun je zelfs helemaal naar Pavia fietsen! Rond Varese vind je het nodige UNESCO Werelderfgoed: Isolino Virginia, een prehistorisch alpien paaldorp, het Comprensorio Paleontologico van Monte San Giorgio en het archeologisch gebied van Castelseprio-Torba. Het regionale natuurpark Campo dei Fiori strekt zich uit vanaf Varese tot de omringende valleien. In de gezellige stad Varese zijn het paleis en de tuinen van de hertogelijke familie d’Este met een prachtig uitzicht op de stad aanraders.
Percorsi della Fede: Sacri Monti en kluizenaarskloosters
De oude percorsi della fede, religieuze routes, rond het Lago Maggiore lopen langs vele heiligdommen waaronder het beroemde kluizenaarsklooster Santa Caterina del Sasso in Leggiuno, spectaculair gelegen aan een steile oever van het meer. In Ornavasso bevindt zich het bijzondere Santuario del Boden. De twee regio’s omvatten samen maar liefst negen Sacri Monti, UNESCO Werelderfgoed. Geen tijd om ze allemaal aan te doen? Sla dan Monte della Santissima Trinità en Sacro Monte di Orta niet over. De Sacro Monte di Varese in Lombardije bereik je te voet, met de fiets of met het kabelbaantje vanuit Santa Maria del Monte.
Bergen lekkers en meren vol vis
Zoals in heel Italië, komt je maag ook hier niets tekort. Aan de Piëmontese kant vind je veel vlees waaronder de typische tapulon (in wijn gestoofd ezelsvlees), naast kazen als bettelmatt en toma del mottarone. Bijzondere vleeswaren zijn de mortadella ossolana (Presidio Slow Food), fidighin pat en de onvolprezen violino di capra uit de Val Vigezzo, een ham van geitenvlees. Neem er een goed glas DOC Valli d’Ossola bij en sluit de maaltijd af met margheritine di stresa, heerlijke brosse koekjes. Op de oostelijke oever geniet je van de overheerlijke Formaggella di Luino DOP en de smeuïge Gorgonzola DOP, naast een plattelandskeuken gebaseerd op risotto, polenta, wild en zoetwatervis, waarbij een glas wijn uit Angera uitstekend smaakt. Ook zoetigheid als honing, de beroemde amaretti di saronno en dolce varese wordt hier volop geproduceerd.
[su_box title=”Festivals & Musea ” style=”soft” box_color=”#D8A252″ radius=”1″] ’s Zomers gonst het van de gezelligheid. Jazz-, schoorsteenveger- en vuurwerkfestivals en concerten in marmergroeven: je vindt het hier allemaal. Liefhebbers van bijzondere musea kunnen hun hart ophalen rond het Lago Maggiore. Bijvoorbeeld het Paraplumuseum in Gignese en in Varese het Museo Tattile, met unieke schaalmodellen van beroemde gebouwen en monumenten.[/su_box]
"*" geeft vereiste velden aan
Meer over fietsen in Italië
Ontdek prachtig Puglia op de fiets
Een mooie fietsreis die veel mogelijkheden biedt om de Salento streek op een bijzondere manier te ontdekken. Een tour langs prachtige plekken als Lecce, Otranto, Leuca en Gallipoli.
Fietsen in Umbrië, zo fiets je de Grand Tour Rando
Fietsen door Umbrië. Fiets de Grand Tour Rando, een prachtige route die je deze streek op een nieuwe manier laat zien.
13 tips voor een fietstour in Milaan
In Milaan wordt hard gewerkt om dit dé fietsstad van Italië te maken. Wij gingen op tour en ontdekten de leukste plekken.
Fietsvakantie in de Chianti-streek
We reizen af naar de Chianti en herontdekken deze Toscaanse streek van wijngaarden en eeuwenoude dorpjes op de fiets. Chianti is een streek in Toscane, tussen de steden Florence, Siena en Arezzo die bekend is door de gelijknamige wijn, de
Fietsen in Chianti in Toscane (video)
Fietsen in de Chianti Wij fietsten voor een verhaal in de nieuwste editie van De Smaak van Italië door de heuvels van de Chianti (Toscane). Benieuwd hoe dat eraan toeging? In dit filmpje krijg je een kijkje achter de schermen
- Author: Redactie
- Posted: januari 19, 2017