Een sprookjesachtig weekend aan het Lago d’Orta
Locals noemen het mystieke Lago d’Orta niet voor niets La Cenerentola, Assepoester. Het meer is in vergelijking met het begeerde Maggiore en Como subtieler van stuk: qua schoonheid doet ze niet onder. Verblijf er zéker 48 uur, al dan niet op doorreis.
Het Lago d’Orta dankt haar naam aan het gelijknamige plaatsje aan de oever van het meer. Orta San Giulio is een klein, middeleeuws burchtstadje dat uit zijn voegen barst van charmante, vervaagde, okerkleurige huizen.
Bandiera Arancione
Het stadje is bekroond met de Bandiera Arancione, Oranje Vlag, die wordt toegekend aan plaatsen die uitblinken in gastvrijheid. Je verkent Orta San Giulio het beste te voet. De met kinderkopjes geplaveide straten komen uit op de mooiste pleinen, zoals het Piazza Motta dat aan het meer grenst. Onder de galerijen die het plein omlijsten zijn winkels en restaurants gevestigd.
Isola di San Giulio: eiland in het Lago d’Orta
Vanuit Orta San Giulio pak je een pontje naar Isola di San Giulio, een eilandje waar je een aantal bijzondere gebouwen vindt. De legende gaat dat de heilige Julius (San Giuilio) van Novara het eiland bevrijdde van slangen en monsters door er een kerk te stichten. Het werd een bedevaartsoord waar nog altijd moderne pelgrims het pad Via del Silenzio e della Meditazione (Weg van Gebed en Meditatie) bewandelen. Kenmerkend op het isola is het klooster dat via een overdekte trap toegankelijk is. Het is het slotklooster van de zusters benedictijnen en neemt vrijwel het hele eiland in beslag. Een ander noemens- en bezoekwaardig heiligdom is de Sacro Monte di San Francesco: een berg met maar liefst twintig kapellen die gezamenlijk 376 beelden en fresco’s huizen. Alle gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. Het bijzondere natuurreservaat staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zeker tijdens de schemering magisch. Door het licht van het Isola di San Giulio ontstaat er een sprookjesachtige schittering op het meer.
Omegna: middeleeuws dorp aan de noordoevers
De noordoevers blijken vruchtbare grond voor designmerken. Grote namen als Alessi, Girmi, Lagostina en Bialetti zagen hier het levenslicht. Liefhebbers kunnen het Forum Omegna in het gelijknamige plaatsje bezoeken om in de historie van deze merken te duiken. Maar ook wie minder op heeft met design, mag een bezoekje aan Omegna niet overslaan. Het middeleeuwse dorp heeft, zeker in de zomermaanden, een bruisend centrum waar tal van culturele, sportieve en religieuze feesten worden gevierd. Omegna is tevens de geboorteplaats van Gianni Rodari (1920 – 1980), een schrijver en journalist die vooral bekend werd om zijn kinderboeken. In 1970 won hij de Hans Christian Andersenprijs. Het Parco della Fantasia, boven op de Zuoliberg, is een eerbetoon aan Rodari. In het park zijn voornamelijk activiteiten voor kinderen bedacht, die hen laten kennismaken met de omgeving. In de Giardini della Torta is het goed toeven aan de picknicktafels, maar je kunt ook wandelen door de natuur en het amfitheater bezoeken. Toegang is gratis. Goed eten doe je in Omegna bij Trattoria Speranza. Hoewel het etablissement er weinig sfeervol uitziet, maakt wat er op je bord verschijnt alles goed.
Muurschilderingen in Legro
Kunstliefhebbers kunnen – terug in het oosten – hun hart ophalen in Legro Frazione di Orta, een gehuchtje (grenzend aan Orta San Giulio) dat bekend staat om haar muurschilderingen. Legro is onderdeel van de paesi dipinti, beschilderde dorpjes, waarvan er in Italië ruim negentig te vinden zijn. In Legro zijn 45 muurschilderingen te bewonderen.
Bestel dit magazine
Bestel het magazine waarin deze reportage heeft gestaan eenvoudig in onze webshop: De Smaak van Italië editie 109.
Magazine nabestellen
BEKIJK OOK:
Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Fotografie: Matteo Carassale
- Author: Redactie
- Posted: november 2, 2021