Weekendproject: kip met zure sinaasappel en venkel uit de oven
Het belang van goed eten en de nadruk op traditie zijn op Sardinië nog meer aanwezig dan in de rest van Italië. De Sardijnse keuken weerspiegelt het eilandleven: je neemt de tijd en gebruikt technieken die al jaren worden doorgegeven.
Dit recept voor kip met sinaasappel neemt je mee naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit Italiaanse paradijs. De Sardiniërs smoren vlees graag met olijven om het de lekkere zoutige smaak van olijven te geven en stoppen ook graag venkel onder het gesmoorde vlees, zodat die zacht en zoet van de vleessappen wordt.
Tip: maak de marinade van deze overheerlijke kip een dag van tevoren.
Dit lekkere recept komt uit het kookboek Bitterzoete honing van Letitia Clark. De Britse, die eerder werkte als professionele kok, woont al jaren op Sardinië.
In onze shop kan je meer mooie kookboeken vinden.
Kip met sinaasappel en venkel
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur
Rusttijd: 3 uuruur
Totale tijd: 4 uuruur20 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
1citroenbiologisch, rasp en sap
1sinaasappelbiologisch
3tldijonmosterd
4elolijfolieextra vergine, plus extra voor het besprenkelen
2tlzeezout
2tlvenkelzaad
650mlwitte wijn
2venkelknollenbewaar het venkelblad voor erbij
8kippendijen met bot en vel
1handvol groene olijven
Instructies
Snijd de venkelknollen in de lengte in kwarten en snijd elk kwart in de lengte in drieën.
Stop de kip, venkelplakken en marinade in een afsluitbare plastic zak en leg die een paar uur en liefst een hele nacht in de koelkast.
Verhit de oven de volgende dag tot 200 °C.
Doe de hele inhoud van de zak in een braadslee en leg de kippendijen er met het vel omhoog in. Strooi de olijven erover. Besprenkel de bovenkant van de kip met nog een beetje olijfolie (om het vel bruin te laten worden). Zet de braadslee 1 uur in de oven tot de kip bruin en de venkel zacht is..
Haal de kip uit de oven en kook de saus een paar minuten in door de hele braadslee op het fornuis te zetten of de vloeistof in een pan te gieten en daarin in te koken.
De saus moet lekker plakkerig en ‘jusachtig’ worden. Serveer de kip met de saus erover gesprenkeld en wat vers venkelblad erover.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen