Chef Gennaro Contaldo is geboren in Minori en opgegroeid met de smaakvolle en aromatische sfusato amalfitano: de knobbelige citroen uit de Amalfistreek. Hij laat ons zien wat je allemaal kunt doen met zijn geliefde Amalfi-citroen en deelt zijn recept voor deze heerlijke kikkererwtensalade.
De Kikkererwten hebben wat tijd nodig omdat ze lang moeten weken en koken. Mocht je deze salade – insalata di ceci – sneller willen maken kan je uiteraard gekookte kikkererwten nemen. Goed afspoelen en dan staat je salade in mum van tijd op tafel. Meer zomerse recepten? Bestel hier onze zomereditie.
Kikkererwtensalade met ansjovis
Voorbereidingstijd: 12 uuruur
Bereidingstijd: 4 uuruur15 minutenminuten
Totale tijd: 16 uuruur15 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
250grgedroogde kikkererwten
¼ tlbaking soda
1takjerozemarijn
1takjetijm
3salieblaadjes
3laurierblaadjes
1citroengehalveerd (de ene helft geperst, de andere in dunne plakjes)
4elextra vergine olijfolie
5muntblaadjesfijngehakt
6ansjovisfilets
150grTaggiasche olijvenontpit
½rode peperfijngehakt
zeezout
Instructies
Leg de gedroogde kikkererwten samen met de baking soda in een kom met koud water en laat een nacht weken. Door de baking soda worden de kikkererwten zachter en dat versnelt de kooktijd.
Bind de kruiden samen om een bouquet garni te maken. Giet de kikkererwten af en doe ze samen met de kruiden in een pan met voldoende koud water om onder te staan.
Breng aan de kook, zet het vuur lager en dek de pan af met een deksel. Laat een paar uur zachtjes sudderen of tot de kikkererwten gaar zijn. Giet de kikkererwten af en vang een deel van het kookvocht op. Laat ze even afkoelen.
Maak ondertussen de dressing. Meng hiervoor in een kleine kom het citroensap, de olijfolie, 4 eetlepels kookvocht en een beetje zout.
Doe de kikkererwten in een kom samen met de munt, ansjovisfilets, olijven, schijfjes citroen en rode peper. Giet de dressing erover en meng goed door elkaar.
Serveer direct of bewaar het tot een paar dagen in de koelkast. Laat wel eerst op kamertemperatuur komen voordat je de salade serveert.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen