Het lekkerste streetfood van Bari
Bari, de stad van kronkelige straatjes, gezellige pleinen en historische monumenten. Maar bovenal van verrukkelijk eten! Of je nu plaatsneemt in een chic restaurant of aanschuift in een eenvoudige trattoria, óveral in de stad kun je je culinaire hart ophalen. Reisfotograaf Sabrina Gaudio liet zich leiden door locals en zocht de allerlekkerste adressen voor je uit.
Hier moet je zijn voor lekker eten in Bari
Veel vakantievierders zien Bari, de
hoofdstad van de Zuid-Italiaanse regio
Puglia, enkel als aankomsthaven. Eeuwig
zonde, want er zijn tal van redenen om
hier een paar dagen te blijven plakken. Niet alleen
de kronkelende straatjes, de huizen in vervaagde
pastelkleuren en de pleinen vol sfeervolle terrassen zijn
een genot om te verkennen, maar de échte geneugten
van Bari spelen zich af in haar keuken. Sabrina neemt
ons mee naar de allerlekkerste adressen.
Orecchiette op straat
In de gepaveide straten van de wijk Bari Vecchia vind
je streetfood in de meest letterlijke zin van het woord.
De beroemdste vrouwen van Bari maken hier pasta,
gewoon midden op straat. Iedere ochtend toveren
vrouwen van alle leeftijden de beste orecchiette van de
regio tevoorschijn. Je vindt dit kleine straatje tussen
de Arco Basso en Via dell’Arco Alto (en wordt ook wel
Via delle Orecchiette genoemd).
Hemels cakeje: pasticciotto
De ochtend begin je rustig in Bari. En dat deed ik,
want zittend in de zon op het terras van Martinucci
Laboratory ligt het bestellen van een derde
cappuccino nu eenmaal op de loer. Je kunt hier niet
anders dan naast je koffie een pasticciotto (of twee)
bestellen; een van de lekkerste zoetwaren uit Puglia.
Deze typische cakejes zijn heerlijk bros vanbuiten en
gevuld met warme custard. Bij Martinucci vind je ze
in verschillende smaken. Ik koos voor één met ricotta
en pistache en één met citroencrème en amandel.
Wees gewaarschuwd: van Martinucci’s pasticciotti
blijf je eten. Piazza Mercantile 80
Rauwe zeevruchten
In de Zuid-Italiaanse havenstad kun je niet om rauwe frutti di mare heen,
die je zo uit de zee op je bord krijgt geserveerd. En dan met name de
octopus, polpo crudo. Op de boulevard zie je ’s ochtends vissers die al
decennialang op dezelfde wijze de octopus krachtig tegen de rotsen slaan
om hem te laten ‘krullen’, waardoor de tentakels zacht worden en je ze
dus heel goed rauw kunt eten (fijn om te weten: de inktvis is hiervoor
al gedood). Op veel plekken in Bari kun je polpo crudo proeven, maar
de beroemdste is toch wel La Tana del Polpo. Bestel hier de antipasto
di mare crudo; je krijgt dan een enorme schaal met niet alleen rauwe
octopus, maar ook rauwe mosselen, garnalen, kokkels en – in het juiste
seizoen – zee-egels voor je neus. Zelf je verse vis uit kiezen om daarna te
laten bakken of grillen door de chef kan hier ook. Strada Vallisa 50
Polenta van Maria
Sgagliozze; als je nooit in Bari bent geweest, is de kans groot dat je er nog
nooit van hebt gehoord. Deze gefrituurde stukjes polenta zijn dé ster van
Bari’s streetfood. Net uit de olie, superknapperig en bedekt met een dikke
laag zeezout, worden ze in een papieren zakje in je handen gedrukt. De
állerlekkerste sgagliozze maakt Maria in haar piepkleine foodtruck. Niets
ingewikkelds hier, dit is het enige wat Maria maakt. De porties zijn groot,
dus zorg ervoor dat je met een lege maag in de (altijd lange) rij gaat staan.
Maria delle Sgagliozze, Strada delle Crociate 13
Broodje octopus
In Bari Nuova, het moderne gedeelte van Bari, stap je
binnen in het walhalla van de Italiaanse panini. In de
meterslange vitrine van het populaire Mastro Ciccio kun
je niet alleen kiezen uit klassieke broodjes, maar vind
je ook gourmet-stijl panini zoals de beroemde panino u
pulp: een broodje met malse octopus en burrata, verse
tomaat, knoflook, laurier, peterselie, gezouten maïs en
wilde rucola. De panino gibillero is ook favoriet bij de
Barinezen. Dit broodje is gevuld met gestoomde rode
tonijn, zwaardvis en zalm, in een jasje van gehakte
pistachenoten en met kurkuma- en venkelmayonaise.
Iets kleinere trek? De panzerotto (een soort mini-calzone,
maar dan gefrituurd), gevuld met stracciatella (room van
de burrata) met pittige pepertjes, gehaktballetjes met
pecorinokaas en fior di latte-mozzarella vergeet je nooit
meer. Corso Vittorio Emanuele 15
Beste ijs in Bari
Een vakantie in Italië zonder gelato is natuurlijk geen
vakantie. Het lekkerste ijs van Bari eet je bij Gelateria
Gentile, om de hoek van het indrukwekkende
Castello Svevo. Al sinds 1880 wordt de kunst van het ambachtelijk ijs maken hier van generatie op
generatie doorgegeven. In de ijsjes, granita’s en
heerlijke taartjes komen de eeuwenoude recepten
van de familie Gentile tot leven. Ze gebruiken
hiervoor alleen de allerbeste ingrediënten, en dat
proef je. Piazza Federico II di Svevia 3
Lokale focaccia
Een goede focaccia is knapperig vanbuiten, bedekt
met een glimmende laagje olijfolie en lekker luchtig
vanbinnen. Die focaccia nemen ze heel serieus in
Bari, bij zo ongeveer ieder café of bakkertje is het
platte brood te krijgen. Je kunt hier niet anders dan je
tanden zetten in de typische focaccia barese. Heerlijk
simpel; met tomaat, oregano, olijven en wat zeezout.
Volgens locals haal je de lekkerste van de stad bij
bakkerij Santa Rita. Je moet even geduld hebben – er
staat altijd een rij voor de deur – maar hun ‘barese’ is
het wachten meer dan waard. Santa Rita is alleen in
de ochtend en avond open, dus zorg dat je er op tijd
bij bent om je focaccia te halen. Strada dei Dottula 8
Aperitivo aan de haven
Voor een caffè met iets zoets of een Aperol Spritz
met een uitgebreide borrelplank ga je naar café
La Biglietteria, pal aan de boulevard. Aanrader is
hun aperitivo, een mix van hapjes om je vingers
bij af te likken. Denk aan gemarineerde zalm en
zwaardvisfilet met gebakken tomaten, knapperige
toast met gedroogde ham, ‘canestrato en capocollo
pugliese’ (verse lokale kaas en worst) en pane di
Altamura, volgens de Italianen het lekkerste brood
ter wereld. Vooral in de late middag en ’s avonds is
het hier gezellig druk. De perfecte plek om mensen
te kijken en de laatste uurtjes van de dag door te
brengen. Largo Adua 3
Foodtour met Paco
Zeker weten dat je niks mist van Bari’s verrukkelijke
keuken? Laat je meenemen op foodtour door
local en foodie Paco, wandelend, op de fiets óf in
een elektrische tuktuk. In een paar uur tik je alle
gastronomische highlights van de stad aan. Paco laat
je bovendien de mooiste plekken laat zien (bewonder
de Basilica di San Nicola, het Piazza Mercantile,
Castello Svevo en Bari Nuova) en je proeft onderweg
van Bari’s befaamde streetfood. Paco zorgt ervoor dat
je met een volle maag (en veel nieuwe ervaringen)
terugkomt. veloservice.org/en
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 6 januari|februari 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Tekst en fotografie: Sabria Gaudio
Reis mee met De Smaak en ontdek Puglia
8 dagenvanaf€ 760p.p.
Prachtige Fly-drive reis naar klassiek Puglia
We nemen je mee naar witte stranden en culturele dorpjes. In de Zuid-Italiaanse regio Puglia vind je de Italiaanse passie pur sang.
Meer informatie
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Van Lecce tot puntje Puglia, redacteur Tiara en fotograaf Sofie reisden af naar Salento, naar de leukste plekken van deze zonnige regio.
De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan tot Lecce en …
De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan tot Lecce en …
- Author: Redactie
- Posted: januari 30, 2024