La Vigilia, zo vier je kerstavond op z’n Italiaans
Kerstmis is een belangrijk feest in Italië. La Vigilia di Natale, kerstavond, is het hoogtepunt van de kerstdagen. Maar hoe vieren de Italianen deze bijzondere avond?
Kerstmis is heel belangrijk voor de Italianen. Niet zo gek als je bedenkt dat ruim 85% van de bevolking Rooms-katholiek is en dat de geestelijk leider er woont. Kerstavond (la Vigilia) is voor de Italianen het hoogtepunt van kerstmis en daar horen deze tradities bij.
Vaak is het de traditie om op kerstavond uitgebreid te dineren met de hele familie. Het is niet ongebruikelijk om meer dan zeven (!) gangen te serveren.
In het zuiden van het land staan er met kerst meestal zeevruchten op tafel, zoals spaghetti vongole of gebakken paling.
In Italië is het geen kerstmis zonder panettone. Deze traditionele Italiaanse hoge cake wordt op kerstavond aangesneden, maar nog niet helemaal opgegeten. (of je hebt gewoon nog een cake in huis) Probeer ook eens deze ricottacake met noten en vruchtjes.
Een andere traditie is het branden van de ceppo, een houtblok dat je laat branden van kerstavond tot nieuwjaarsdag. Zo kun je alle vervelende dingen van het afgelopen jaar ‘uitdoven’ en fris beginnen aan een nieuwjaar.
Na het eten van het gigantische kerstavonddiner verlaten de Italianen hun huis om naar de lokale nachtmis te gaan of volgen ze de nachtmis van de paus op tv. Op eerste kerstdag om 12 uur spreekt de paus de traditionele zegen urbi et orbi(‘aan de stad en de wereld’) uit.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen