Terug naar overzicht

Italiaanse jongeren drinken liever bier dan wijn

Voor de Italiaanse wijnboeren was 2017 een rampjaar. Door extreme weersomstandigheden was de oogst heel slecht. Bovendien drinken hun (jonge) landgenoten steeds minder wijn.

Geschat wordt dat er in 2017 per hoofd van de bevolking 33 liter wijn werd gedronken. Dat is 12 liter minder dan in 2007. Sinds 1970 – een recordjaar met 114 liter per persoon – gaat de lijn alleen maar omlaag.

Wijn bij de lunch
Antonio Scalino (77), die sinds 1955 een wijnzaakje in Rome heeft, vertelt aan Trouw hoe dat komt: ‘Mijn moeder zei altijd: ‘Een maaltijd zonder wijn is geen maaltijd’, maar dat zegt niemand meer. De Italianen drinken nauwelijks nog wijn bij de lunch, omdat ze daarna vaak moeten rijden. Vroeger was dat geen probleem, nu wel.’

Opkomst van birrerie
Daarnaast komt de dalende wijnconsumptie door een krimpende bevolking en doordat jongeren tegenwoordig vooral bier drinken. Scalino zegt bezorgd: ‘In Rome is er een explosie van het aantal birrerie, waar geen wijn wordt geschonken.’ Bovendien drinken de meeste Italianen niet langer elke dag een glas wijn, maar minder dan 4 dagen per week.

Wijnproducenten moeten een steeds groter deel van hun productie exporteren, naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar ze dol zijn op Pinot Grigio, Prosecco en Primitivo.

Grote producenten
‘Maar exporteren is alleen weggelegd voor grote producenten, die het geld en het management hebben om internationaler te worden, niet voor de kleintjes,’ schrijft econoom en wijnmaker Stefano Castriota in een blog. Hij vreest ook dat hoe meer wijnproducenten exporteren, hoe meer hun producten zullen veranderen. ‘Onze wijnen worden wellicht aangepast aan de smaak van de Amerikanen, die van fruitige, zoete wijnen houden, waarin het hout duidelijk naar voren komt. Die filosofie is heel anders dan de onze.’

Cultureel erfgoed
Om het tij te keren, komt de Vereniging van Wijnproducenten Federvini met het opmerkelijke voorstel om in de hoogste klassen van de middelbare school wijnproefsessies te houden. ‘De leerlingen moeten tenslotte hun culturele erfgoed kennen,’ meent de voorzitter.

In ons magazine, dat nu in de winkels ligt, staat een uitgebreide reportage over de opkomst van de birrerie in Rome. Inclusief een gids met de leukste bieradressen!

LEES OOK:

Bron: Trouw. Beeld: Angelo van Schaik