De favoriete Italiaanse zomerdrankjes tijdens de aperitivo
Vijf in de klok? Tijd voor aperitivo! Niets lekkerder dan een warme dag afsluiten met een verfrissend drankje op het terras. Met deze Italiaanse zomerdrankjes zit je altijd goed.
Aperol Spritz
Tja, we kunnen dit lijstje natuurlijk niet beginnen zonder het aperitiefdrankje der aperitiefdrankjes: Aperol Spritz. Zodra in Italië de avond valt, vliegen de oranjekleurige drankjes je op de terrassen om de oren. Waar de oorsprong van de spritz ligt, is niet helemaal duidelijk. Veel Noord-Italiaanse steden zoals Padua en Venetië claimen dat hun stad de geboortegrond is. Ook het recept van een Aperol Spritz verschilt op de meeste plekken, maar doorgaans wordt 1/3 Aperol, 1/3 prosecco en 1/3 bruiswater aangehouden, aangevuld met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel.
Campari Spritz
Vind je de traditionele Aperol Spritz te zoet? Bestel dan eens een Campari Spritz. Dit drankje is net een tikkeltje bitterder en zeer smakelijk! Voor een Campari Spritz vervang je de Aperol simpelweg voor Campari.
Arrabbiato Spritz
Liever nóg origineler? Ga dan voor de Arrabiato Spritz. Deze is net wat pittiger en verfrissender en heel eenvoudig te maken. Geniet van de combinatie van Vecchio Amaro del Capo Red Hot Edition, Prosecco en citroen, perfect voor een zomerse verfrissing met een pikante twist!
Hugo
Hij is in Nederland nooit echt doorgebroken maar zeker in het noorden van Italië komt hij vaak op tafel: Hugo. Dit drankje uit Tirol bevat prosecco, vlierbloesemsiroop, bruiswater en munt; je kunt je voorstellen, erg verfrissend op een warme dag.
Negroni
Nog een Italiaans zomerdrankje op basis van Campari! Ook van de Negroni is de herkomst niet helemaal duidelijk: het verhaal gaat dat het drankje ooit in Florence bij Caffè Casoni (tegenwoordig Caffè Cavalli) werd besteld als variant op de Americano. Een Americano bestaat uit Campari, rode vermouth en sodawater. Bij een Negroni wordt het sodawater vervangen door gin.
Bellini
We blijven nog even in het noorden, want ook dit drankje schijnt voor het eerst geserveerd te zijn in Venetië. Bij Harry’s Bar om precies te zijn. De eigenaar van deze zaak vernoemde de cocktail naar zijn favoriete kunstschilder Giovanni Bellini. Een Bellini is een mix van perziken (of nectarines) en prosecco. Simpel, maar zeer chique en smakelijk!
Wat zijn jouw favoriete Italiaanse zomerdrankjes? Laat het ons weten!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Maak thuis authentieke scrocchiarella, een dun en knapperig Italiaans brood met drie toppings, en serveer deze Romeinse straatsnack bij de aperitivo.
Jarl van der Ploeg vertelt ons alles over de aperitivo, van het ritueel, tot de cultuur en en het grote verschil met Nederland
Foodwriter Emiko Davies woont in Toscane en kent de lekkerste adresjes in San Miniato.
- Author: Redactie
- Posted: juni 18, 2024