Gnudi betekent ‘naakt’, omdat deze kleine dumplings de
naaktste en simpelste vorm van pasta zijn die je zelf kunt
maken. De combinatie van spinazie en ricotta is heel
traditioneel en komt in veel pastasoorten in de regio van
Florence voor, bijvoorbeeld in ravioli en crespelle.
Het maken van de gnudi is een zeer bevredigend en makkelijk proces. Ook leuk om met kinderen te maken; zo breng je ze meteen
de liefde voor de Italiaanse keuken bij. Dit recept voor gnudi komt uit het nieuwste kookboek van de Engelse chef & restaurateur Russel Norman Brutto –
gerechten uit de Florentijnse keuken.
Bestel het kookboek Brutto eenvoudig in onze webshop.
Gnudi recept
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
Totale tijd: 35 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
500grbabyspinaziegewassen
50grbloem00
250grricotta
1scharreleigroot, losgeklopt
150grparmezaangeraspt
zeezoutvlokken
zwarte peper
½tlversgeraspte nootmuskaat
250grsemolina
100grboter
1handvolsalieblaadjes
Instructies
Stoom de spinazie 3 minuten boven een pan met kokend water. Laat de blaadjes goed uitlekken, knijp het overtollige water eruit en hak ze fijn. Zet opzij.
Mengde 00-bloem en ricotta in een grote kom tot het eruitziet als klonterige broodkruimels. Roer het scharrelei en twee derde van de parmezaan erdoor. Voeg een snuf zeezoutvlokken, een draai zwarte peper en de nootmuskaat toe en doe ook de spinazie erbij.
Meng grondig met een houten lepel of je handen. Doe vervolgens de helft van de semolina in een kom en strooide rest uit over een bakplaat of dienblad.
Pak kleine klontjes ter grootte van grote olijven van het spinaziemengsel en draai er balletjes van door ze tussen je handpalmen te rollen. Haal de balletjes door de semolina in de kom en leg ze op de bakplaat. Je moet uiteindelijk 24-30 balletjes hebben.
Vul een grote pan met water en breng het flink aan de kook. Leg de gnudi zo snel mogelijk in het kokende water, breng het op het hoogste vuur weer aan de kook en laat het 3 minuten pruttelen.
Zet intussen een kleine steelpan op halfhoog vuur, laat de boter smelten en voeg de salieblaadjes toe. Draai het vuur laag als het gaat borrelen. Dit zou niet langer dan 2 minuten moeten duren, terwijl de gnudi koken.
De gnudi komen boven drijven als ze gaar zijn. Draai het vuur uit, schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de gnudi op vier verwarmde borden, verdeel de boter en salie, de rest van de parmezaan en gemalen zwarte peper erover.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen