Geroosterde kip uit Puglia (pollo arrosto)
Om de voortreffelijke smaken van Puglia te kunnen proeven heb je maar een paar simpele ingrediënten nodig. Puglia, ook wel Apulië genoemd, ligt in de zogenoemde hak van Italië, tussen de blauwtinten van de Adriatische en de Ionische Zee. Het is een adembenemende regio met dorpjes die tegen kalkstenen zeekliffen zijn gebouwd, pittoreske vissersstadjes met kronkelweggetjes en witgekalkte huizen, en overal zilvergroene groepjes oude, knoestige olijfbomen. De keuken van het zonovergoten Puglia is legendarisch. Met weinig middelen geweldige gerechten op tafel toveren waarin je de Italiaanse zon kunt proeven. Zo ook deze geroosterde kip, pollo arrosto.
Dit recept is afkomstig uit:
Proef Puglia
Luca Lorusso en Vivienne Polak
Forte Uitgevers
Foto: Alicia Taylor
Details
- Servings: 6
Ingredients
- 6 takjes bladpeterselie (heel gelaten)
- 10 grote basilicumblaadjes
- ½ chilipeper (naar smaak)
- ½ tl komijnpoeder
- 1 teen knoflook
- ½ rode ui
- 1,8 kg scharrelkip, bij de gewrichten in stukken gehakt (je kunt de poelier vragen dit te doen)
- 80 ml olijfolie
- Extra: barbecue of grillpan
Preparation
- 1Meng de kruiden, desgewenst de chilipeper, de komijn, knoflook en ui met wat zout en versgemalen zwarte peper in een blender of keukenmachine tot een grove pasta. Licht het vel van de kip met je vingers op zonder het te scheuren.
- 2Druk de kruidenpasta onder het vel en masseer het over de poot, de dij en de borst van de kip. Wrijf de gehele kip in met de resterende pasta en laat het vlees een paar uur, maar het liefst een nacht, marineren. Verwarm de oven voor op 180 °C en verwarm een barbecue voor op hoog. Haal de kip 1 uur van tevoren uit de koelkast. Besprenkel de kip met de olijfolie en leg haar met de velzijde omlaag op de hete barbecue.
- 3Neem de kip na 5 minuten van het rooster en leg haar met de velzijde omhoog op een met olie ingevette bakplaat. Je kunt de kip ook in een grillpan op het fornuis dichtschroeien. Rooster de kip 30 minuten in de oven, draai haar dan om en rooster nog 30 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C en draai de kip om, velzijde omhoog, en rooster nog 10 minuten. Neem de kip zodra er helder sap uit komt uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat 10 minuten op een warme plaats staan. Snijd de kip aan en breng op smaak met zout en peper.
- Author: Redactie
- Posted: november 21, 2016