Geniaal! Gefrituurde ravioli gevuld met bladgroenten
De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: zo maak je gattafin.
‘We aten ze op de verjaardag van een van ons. Het was
in een heerlijke agriturismo waar ze op verzoek
voor je koken, dus geen officieel restaurant. We
zaten er in alle rust, met misschien twee andere duo’s, te genieten
van het bijzonder fraaie uitzicht, de bijna bizar stille omgeving
daar tussen die steile heuvels. De zon maakte aanstalten om
onder te gaan. En dan zo’n dampend, vers uit de frituur komend
deegkussentje-met-vulling op je bord. Wat een sensatie! We
kenden het hapje niet en vroegen natuurlijk meteen wat het
was. ‘Een gattafin,’ antwoordde de vriendelijke maar niet heel
spraakzame agri-eigenaar. De Italiëkenners onder jullie reageren
dan meteen zo van: ze zaten vast in Ligurië. Dat klopt. Boven het
dorp Levanto, om precies te zijn, iets ten westen van La Spezia.
Een gattafin is een soort gefrituurde ravioli gevuld met kruiden,
groente en kaas, om precies te zijn pecorino en parmezaan. Wij
van Jansen & Jansen zijn dol op bergkaas en maken daar een
variant mee.’
Bestel hier de editie waar dit recept voor gefrituurde ravioli uitkomt. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Gefrituurde ravioli
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 40 minuten minuten
Totale tijd: 55 minuten minuten
Porties: 16 stuks
Ingrediënten
Deeg:
- 300 gr bloem
- snuf zout
- 150 ml water
- 1 el witte wijn
- 1 el olijfolie
Vulling:
- 2 handen snijbiet (60 g) of spinazie of andijvie (100 g)
- bakolie
- 1 ui klein
- 1 handje munt
- 1 handje majoraan (marjolein)
- 45 gr parmezaan geraspt
- 45 gr bergkaas geraspt
- 1 ei
- zout en peper
- plantaardige bakolie met een hoog walmpunt
Instructies
- Maak eerst het deeg door alle ingrediënten goed te mengen en vervolgens te kneden tot een soepel geheel.
- Zet dit afgedekt weg, minstens een half uur. Maak intussen de vulling.
- Snij de snijbiet (of spinazie of andijvie), gebruik blad en steeltjes. Bak de groente in kwestie. Laat hem afkoelen en goed uitlekken. Zeker in het geval van spinazie goed uitknijpen!
- Snij de ui ragfijn, en zo ook de groente en de kruiden. Vermeng alles met de kazen en het ei.
- Breng verder op smaak met een beetje zout en verse zwarte peper. Verdeel het deeg in tweeën. Rol beide plakken uit op een bebloemd aanrecht tot ze ongeveer 25 bij 25 cm groot zijn.
- Maak nu met een uitsteekvormpje (zo’n beeldig ravioligeval of een whiskyglas of iets dergelijks) voorzichtig een zichtbaar raster van 4 keer 4 vierkantjes.
- Snij ze nog niet uit! Je weet nu waar je de vulling moet leggen: in het midden van zo’n vierkantje. En dat zestien keer. Hou steeds een beetje ruimte tussen de naden.
- Leg een hoopje vulling in het midden van de vierkantjes. Maak vervolgens de randen waar de twee lappen deeg elkaar gaan raken een beetje nat. Bedek het geheel met de tweede lap deeg en steek nu de vormpjes definitief uit.
- Druk de randen rondom goed op elkaar. Frituur de raviolo per stuk in ruime plantaardige olie en serveer ze meteen.
5 van 1 stem
Recept uit kookboek:
<script type="text/javascript">var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1687254597526", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000131899218","familyId":"","siteId":"5040","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mooi%20mediterraan%2C%20Janine%20Jansen","linkSubId":""};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js" id="bol_1687254597526"></script>
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: februari 27, 2024