Terug naar overzicht
Gefrituurde artisjok

Carciofi alla giudia – gefrituurde artisjok

De Vlaamse culinair journalist en (tv-)kok Sarah Puozzo groeide op in een Italiaanse familie. Haar Venetiaanse vader leerde haar op zesjarige leeftijd al gnocchi maken. Later reisde ze heel Italië door om zo veel mogelijk te proeven én om erover te schrijven.

We delen een recept uit haar nieuwste boek Mangiamo voor carciofi alla giudia, gefrituurde artisjok op joodse wijze. Een echte delicatesse om te serveren tijdens de lunch.

Meer recepten van Sarah? Kijk dan in deze editie voor meer recepturen. Of bestel het kookboek Mangiamo in combinatie met een abonnement, zo heb je beide snel in huis.
Gefrituurde artisjok

Gefrituurde artisjok

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 artisjokken klein
  • 2 citroenen het sap
  • 0,5 l water
  • frituurolie
  • 1 snufje zout of fleur de sel

Instructies

  • Snijd het steeltje van de artisjokken en haal de buitenste blaadjes eraf.
  • Snijd een hoedje af en leg de artisjok in een kom met het citroensap en het water.
  • Laat 5 minuten staan. Dep de artisjokken heel goed droog en duw de blaadjes wat open.
  • Frituur ze eerst 5 minuten in de olie op 160 °C. Prik met een vork door de kern om te voelen of ze zacht zijn.
  • Zo niet, frituur ze dan nog wat langer. Wanneer ze zacht zijn, laat je ze enkele minuten afkoelen.
  • Frituur ze daarna nog een laatste keer op 180 °C tot de blaadjes goudbruin zijn.
  • Laat de gefrituurde artisjokken uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over. Serveer meteen warm.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.