Ondernemer en kok Russell Norman zette in 2012 de culinaire wereld op zijn kop met zijn restaurant en gelijknamige kookboek Polpo. Deze frittata komt uit Normans tweede kookboek Venetië en is perfect voor een lunch op een zonnige dag of als snack voor hongerige kinderen.
‘Een van mijn buren aan de Corte de Ca’Sarasina heeft een dagelijkse routine, die ongeveer zo gaat: ze geeft haar kinderen een aai over hun bol als ze naar school gaan, gaat met haar boodschappenkarretje naar de markt, komt terug, bakt een taart, gooit een emmer kokendheet water met zeep over de straat en schrobt haar stoepje, gaat weer naar binnen om koffie te drinken, maakt haar lunch klaar, eet hem op, doet de was, hangt hem te drogen, bereidt het avondeten, doet een dutje en dan komen de kinderen thuis. Ze begroet ze gewoonlijk in de brandschone deuropening met een snack in haar handen, en dat is vaak een dik stuk koude frittata’, schrijft Russell Norman.
Frittata wordt zelden warm gegeten, en pas als je hem laat afkoelen of als je hem de volgende dag koud uit de koelkast eet, kun je de stevige maar zachte en meegevende textuur waarderen die zo’n belangrijk aspect van dit gerecht is.
Frittata met kleine garnalen
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Totale tijd: 20 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
olijfolieextra vergine
1uiklein, gepeld en in ringen
120grkleine gekookte garnalengepeld
zoutvlokken
volle melk
4eierenlosgeklopt
1handdillevers
zwarte peperversgemalen
Instructies
Verhit een scheut olijfolie in een niet te grote koekenpan met antiaanbaklaag die in de oven kan, op laag vuur. Bak de uienringen 8 minuten tot ze zacht en glazig zijn.
Voeg de garnalen en een flinke snuf zout toe en roer een paar keer om ze met de olie te bedekken en met de uienringen te mengen.
Schenk een scheut melk bij de losgeklopte eieren en giet ze in de pan. Roer de dille erdoor. Verhit de grill.
Laat de pan 10 minuten op laag vuur staan tot de frittata vrijwel is gestold, maar de bovenkant nog een beetje vloeibaar en bleek is. Zet de pan onder de grill tot de bovenkant goudbruin is.
Haal de pan er voorzichtig, met ovenwanten uit – de steel kan heel heet zijn – en laat hem iets afkoelen.
Keer de frittata op een bord en serveer warm, in vieren, met een draai zwarte peper en een knapperige salade, of zet hem in de koelkast en serveer de volgende dag koud met een snufje zout.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen