Focaccia recept: zó maak je zelf dit Italiaanse platbrood
Focaccia is het beroemde Italiaanse platbrood. Dit recept is de klassieke versie met zeezout en rozemarijn.
Focaccia komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua. Het brood dankt zijn naam waarschijnlijk aan het Latijnse focus, zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. Eet de Focaccia ook eens met een topping als olijven of zongedroogde tomaten.
Focaccia maken
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 2 uuruur35 minutenminuten
Totale tijd: 2 uuruur50 minutenminuten
Porties: 8personen
Ingrediënten
950grtarwebloem
2tlzout
2tlinstant gist
5dlwarm water of meer 1/3 deel kokend heet, 2/3 deel koud
1 1/2dlolijfolie
zeezout grof
2takjes rozemarijn of salie
Instructies
Doe de bloem in een kom, meng het zout erdoor, gevolgd door de gist. Maak een kuiltje in het midden, voeg 4 eetlepels olijfolie en 4 dl water toe en meng alles vanuit het kuiltje door elkaar tot een zacht deeg; doe er eventueel nog meer water erbij.
Kneed het deeg in 10-15 minuten glad en elastisch en voeg als het iets plakt nog wat extra bloem toe. Wentel de deegbal door 1 eetlepel olie zodat hij niet uitdroogt. Zet de kom met plastic folie op een warme plek en laat het deeg zo'n 90 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is. Druk de lucht eruit en kneed het weer kort door.
Verdeel het deeg voor 2 broden in twee porties. Druk het deeg met de hand uit op 1 grote (45x35 cm) of 2 kleinere goed ingevette bakplaten of braadsleeën, rek en druk uit tot 1 cm dikte.
Bestrijk de bovenkant van het deeg royaal met olijfolie en bestrooi met grof zout en rozemarijnnaalden of salieblaadjes. Druk met de vingertoppen kuiltjes in het deegoppervlak en laat het weer afgedekt 30 minuten rijzen.
Bak het op de bovenste richel in de tot 240 graden verhitte oven in circa 20 minuten goudbruin. Bestrijk de focaccia met olie en serveer warm.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen