
De gids voor het Siciliaanse eiland Filicudi
Een onvervalste portie mini-Italië van slechts negen vierkante kilometer is Filicudi, onderdeel van de Eolische eilanden – een vulkanische eilandengroep ten noorden van Sicilië.
Alle zeven Eolische eilanden hebben een ander karakter. Lipari is met tienduizend inwoners het grootste en meest bevolkte eiland, Salina het één na grootste. Panarea is het eiland voor de jetset, en Vulcano het meest zuidelijke eiland met meerdere actieve vulkanen. Ook Stromboli braakt regelmatig lava uit en was het decor voor de gelijknamige film van Roberto Rosellini. Alicudi is, samen met Filicudi, het meest geïsoleerde eiland van deze eilandengroep. Je komt per boot aan in de haven, vanaf bijvoorbeeld Palermo, in een kleine drie uur varen.
300 inwoners
Er zijn drie plekken waar de ongeveer driehonderd bewoners zich concentreren: Filicudi Porto, Valdichiesa en Pecorini a Mare – afgezien van de vrijbuiters die een huisje bouwden op een verlaten klif met een uitzicht op La Canna – een zeventig meter hoge donkere rots die als een versteende walvis uit het knalblauwe water springt. Filicudi Porto is de aankomsthaven van het eiland en fungeert als het belangrijkste knooppunt voor bezoekers. Hier vind je enkele winkels, cafés en accommodaties, evenals het Archeologisch Museum, dat artefacten herbergt uit het nabijgelegen prehistorische dorp Capo Graziano.
Valdichiesa, gelegen in het binnenland, is een rustige nederzetting bekend om de kerk van Santo Stefano. Deze contrada biedt een authentieke sfeer en is een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen naar de top van Monte Fossa delle Felci, het hoogste punt van het eiland op 774 meter. Pecorini a Mare, aan de zuidkust, is een charmant vissersdorpje met witte huizen en een kiezelstrand. Het dorp staat bekend om zijn ontspannen sfeer en is een populaire plek voor zonsondergangen en ontmoetingen met de lokale bevolking.


Eiland van de kappertjes
Het landschap op Filicudi is ruig, de kustlijnen worden gemarkeerd door hoge rotspartijen – de ideale omgeving voor de Caparis spinosa, oftewel de kappertjesplant waarover de bewoners van Filicudi heer en meester zijn. Het plukken van het kappertje (dat eigenlijk een ongeopend bloemknopje is) vindt plaats voor zonsopkomst, tussen mei en augustus. Na de oogst rusten bloemknopjes enkele dagen in panari (gevlochten manden) voor ze worden bestrooid met zeezout en bewerkt met azijn.
De beste hotels op Filicudi
Om het eilandritme te ervaren (of om een paar dagen even helemaal offline te gaan) en te begrijpen hoe Italianen zo afgezonderd kunnen leven op dit kleine stukje wereld, is overnachten én – natuurlijk – dineren een aanrader. Pal aan zee bijvoorbeeld staat Hotel Da Nino Sul Mare, een accommodatie ontworpen in kleuren die matchen met het azuurblauwe water dat Filicudi omringt. In het gelijknamige restaurant (dat uitzicht biedt over de baai) kun je aanschuiven voor insalata filicudara, met onder andere ui en kappertjes.
Iets verderop ligt Villa la Rosa, waar kamers te huur zijn en waar je tussen de locals plaats kunt nemen aan de bar voor een bijlesje dolce far niente. Discussiëren over het weer en de visvangst was nog nooit zo leuk. Overigens is hier ook een keur aan smakelijke Siciliaanse wijnen te proeven.
Wie iets intiemers zoekt, boekt een kamer in La Sirena in Pecorini a Mare – hier slaap je op een steenworp van zee, word je wakker met het geluid van klotsende golven en wandel je ’s avonds zo het terras op voor een bord pasta met amandelpesto en een glas Malvasia.


Heerlijke restaurants op Filicudi
Filicudi is geen eiland van keuzestress, er zijn slechts een handvol restaurants, maar stuk voor stuk met karakter, uitzicht en een keuken waar de zee op je bord belandt. Aan de waterkant in Pecorini vind je La Scogliera, een eenvoudig maar heerlijk restaurant op een rots boven zee. Bestel de pasta met tonijn en munt, en kijk uit over het water waar je vis misschien net nog rondzwom. Bij Il Boschetto, iets landinwaarts, zit je onder bomen aan houten tafels. De sfeer is familiair, het eten huisgemaakt. Hun pizza uit de houtoven, met courgettebloemen of verse ricotta, is het wachten waard.


"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Bergen, kliffen, kronkelende straatjes en wijngaarden. En dat op een stukje Italië van nog geen 30 km2. Reis mee naar het Eolische eiland Salina.
De Amalfikust is een stukje paradijs op aarde. Dit zijn 8 eet, slaap en doetips in de minder bekende dorpjes langs de kust.
Het ligt bijna tegen Afrika aan, maar hoort bij Italië, het eiland Pantelleria. Een oase van rust met prachtige natuur.
- Author: Redactie
- Posted: juni 14, 2023