Terug naar overzicht
Droomweekend Roberta Pagnier

Droomweekend in Italië: Roberta Pagnier deelt haar tips

Ben je benieuwd waar anderen graag naartoe gaan en hoe zij hun ultieme vakantie vieren? Dit lees je in hier in onze rubriek ‘Dromend van Italië’. Roberta Pagnier, presenteert kookprogramma’s, geeft kookcursussen en schreef meerdere kookboeken. Ze deelt haar tips voor een droomweekend in Italië.

Tips van Roberta Pagnier

Roberta Pagnier (Amsterdam, 1979) ‘ademt’ koken en eten. Met een Italiaanse moeder laat de paplepel zich raden. Ze presenteert kookprogramma’s (24Kitchen), geeft kookcursussen en schreef meerdere boeken over… Inderdaad. Haar nieuwste boek ‘Roberta’s Cucina Povera’ is behalve lekker ook haar missie: koken hoeft niet duur te zijn.

Een droomweekend in Italië. Je mag alles zien, doen en eten. Waar kunnen we jou vinden Roberta?

Het ultieme droomweekend in italië

‘Als kind kwam ik uiteraard vaak in Italië, het land van mijn moeder. Het voelde als een tweede thuis, maar wanneer je ouder wordt zoek je meer je eigen pad. De wereld is groter dan Italië alleen. Gek genoeg trek ik de laatste jaren weer meer richting het zuiden. Noem het heimwee of sentiment, maar ik had behoefte aan de Italiaanse familie. En bovendien heb ik nu zelf kinderen, die ik ook graag wat meer van mijn tweede thuis laat zien. En proeven!’

Favoriete bestemming

‘Wanneer tijd en geld geen rol spelen, zou ik met de Oriënt Express naar Venetië reizen. Het lijkt me geweldig om in Amsterdam op de trein te stappen en vanuit zo’n authentieke cabine het land aan je voorbij te zien trekken. Ouderwets misschien, maar het past bij de heimwee die ik af en toe voel voor Italië.’
Roberta Pagnier weekend Italië
Masseria Calderisi in Fasano, Puglia

De lekkerste stad

Bologna is misschien wel de lekkerste stad in de lekkerste streek van het land, met die heerlijke vlezige sauzen. Deze “buik van Italië” zou ook de oerkeuken zijn van bijvoorbeeld lasagne en tortellini, maar ook mortadella. En de kaas en aceto balsamico zijn nooit ver weg. Bologna is voor mij dan ook altijd smullen en inspiratie opdoen. Neem bijvoorbeeld Circolo Mazzini, een soort werkplaats waar je van alles kunt doen én eten, eventueel in combinatie met een kookcursus. La Montanara is een rustieke, superleuke bottega in de stad, met heerlijke traditionele gerechten. Trouwens, waar eet je nou níet lekker in Italië? Soms zijn de ogenschijnlijk sufste plekjes de lekkerste plekjes. Zo vertrouw ik graag op de lokale bewoners, want waar zij eten moet het wel goed zijn. En anders doe ik het toch lekker zelf?! Er is niets leuker dan koken met de producten uit de streek.’ circolomazzini.it / trattorialamontanara.com

Naar het zuiden

‘Mag ik verder met de trein? Dan daal ik met een volle buik graag verder af om via Rome – nog zo’n prachtige stad – bij Matera en Lecce uit te komen. Matera is natuurlijk beroemd om de grotwoningen: de Sassi. Hier leefden mensen vroeger in barre omstandigheden totdat er in 1993 een wetsvoorstel kwam om de grotten leefbaarder te maken. De stad kwam op de Unesco Werelderfgoedlijst en in de Sassi vind je nu prachtige hotels en restaurants. Lecce heeft die bijzondere witte straatjes en barokachitectuur. Je kijkt er je ogen uit. Deze zuidelijke regio’s, Basilicata en Puglia, zijn zo lekker rauw en dat proef je in hun keukens. Ja, ik kan daar enorm van genieten. Bovendien kwam mijn opa uit Puglia, dus die voorkeur zal wel genetisch bepaald zijn.
Droomweekend Roberta Pagnier LIVING INSIDE Matera
Grotwoningen van Matera

Droomontmoeting, een icoon met karakter

‘Sophia Loren is in mijn ogen de allerbeste ambassadeur van Italië. Ze is de ultieme vrouw, een icoon met karakter. Beeldschoon, ambitieus, opgeklommen uit armoede én ze kan koken! Ze is gewoon een vrouw in het kwadraat. Wij hebben thuis foto’s uit haar beroemde kookboek aan de muur hangen. Prachtig! Stiekem hoop ik dat ik voor een tv-serie een keer haar pad door Italië mag volgen, met haar kookboek als leidraad. En dat ik dan, met haar kookboek onder mijn arm, in de laatste aflevering bij haar aanklop, dat we dan samen gaan koken. Een droom, inderdaad.’

Mee naar huis

‘Ik ga op vakantie en neem vooral heel veel mee terug! Wat denk jij dan?! Italië is een luilekkerland als het gaat om etenswaren. Een snoepwinkel. Dus hoewel we in Nederland heel veel Italiaanse lekkernijen kunnen kopen, neem ik na een vakantie graag wat mee naar huis. Salumi, 48 maanden gerijpte parmigiano, bottarga, alle soorten pasta die ik in Nederland niet kan krijgen, en geloof het of niet, maar de basilicum die je daar plukt is écht veel lekkerder. Hopelijk blijft-ie vers in de koffer.’
Droomweekend Roberta Pagnier Sophia Loren
Trattoria La Montanara, Bologna
Tekst: Marco Bosmans
Reis mee met De Smaak en ontdek Puglia

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

De Smaak neemt je mee naar de leukste masseria's in Puglia. Deze historische boerderijen zijn omgetoverd tot oases van rust en luxe, ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring.

Een halve eeuw geleden nog een verlaten grottenstad, in 2019 de culturele hoofdstad van Europa. Hier moet je zijn in Matera.

Van Lecce tot puntje Puglia, redacteur Tiara en fotograaf Sofie reisden af naar Salento, naar de leukste plekken van deze zonnige regio.