Dit zijn de 29 beste culinaire adressen in Emilia Romagna
Het is moeilijk er je vinger op te leggen. Waarom is nu juist de regio Emilia Romagna het culinaire epicentrum van Italië? Waarom is het aanbod in deze regio zo veel malen groter dan in de buurregio’s? Wij selecteren de 29 beste culinaire adressen in Emilia Romagna.
Culinair journalist David Rosengarten deed er voor het Amerikaanse tijdschrift Forbes een klein onderzoek naar: ‘Als je aan Italianen vraagt waar het beste eten uit het land vandaan komt, dan hoor je – naast uit la mamma’s keuken – doorgaans Emilia Romagna. Af en toe komt Piemonte of Puglia voorbij, maar – het onder Amerikanen o, zo geliefde – Toscane wordt niet vaak genoemd. Nee, het is Emilia Romagna wat de klok slaat’.
Veel trots, weinig poespas
Volgens Rosengarten is het in ieder geval niet te danken aan de vele fabrikanten die er gevestigd zijn, je hebt in de overige regio’s tenslotte ook een groot aanbod aan populaire exportproducten (zoals San Daniele uit Friuli en pesto genovese uit Ligurië). Het ligt aan de bewoners van de regio. Zij koken – in grotere mate dan hun landgenoten uit andere regio’s – de gerechten die hun opa’s en oma’s ook al kookten. En zetten ze met heel veel trots, maar zonder al te veel poespas, op tafel. Het woord calorie komt niet voor in hun vocabulaire en van het woord trend lopen de rillingen hun over de rug.
29x de beste culinaire adressen in Emilia Romagna
1. Antica Trattoria Volano | Ferrara
Een van de favoriete restaurants van de Smaakredactie in Ferrara is er een die je niet snel terugvindt in reisgidsen. Je loopt Trattoria Volano aan de rand van de stad namelijk zo voorbij, vanwege de onaantrekkelijke buitenkant. Ga tóch die drempel over, want door wat er op je bord belandt, neem je de entourage graag voor lief. Trattoria Volano is samengevoegd met Trattoria Marina. Deze Trattoria is al veertig jaar gevestigd op de hoek van Via Baluardi en Via Spronello, en wordt gerund door moeder en dochter. Moeder (73) staat in de keuken, en bereidt typisch Ferarrese gerechten als cappellacci di zucca. Fb: Antica Trattoria Volano, Via Spronello 21
2. Trattoria Ai Due Platani | Parma
Het is een kleine vijftien minuten rijden uit het centrum van Parma, maar het is het verlaten van de stadsmuren meer dan waard. Op vrijwel iedere beoordelingssite krijgt Trattoria Ai Due Platani een blinkende vijf sterren, het wordt genoemd in Osterie d’Italia (een verzamelgids van Slow Foodrestaurants) en schittert in de Guida Michelin. Waarom het zoveel lof krijgt? Dit is dé definitie van een authentiek Italiaans restaurant. Met name de huisgemaakte tortelli kunnen rekenen op complimenten. Fb: Due Platani, Strada Budelungo 104a, Coloreto
3. Al Pappagallo | Bologna
Een grote favoriet van Smaakredacteur Inger (die een half jaar in Bologna studeerde) is Al Pappagallo. In deze charmante zaak, waar tientallen hammen en eindeloze aantallen flessen wijn de muren sieren, kom je voor het echte Bolognese eten. De tortellini in brodo is een van de beste van de stad en ook de beef tagliata is een gerecht dat vaak besteld wordt. Het restaurant zit de meeste avonden vol, dus reserveren is aan te raden. alpappagallo.com, Piazza della Mercanzia 3
LEES OOK: In deze restaurants proef je de lekkerste Bolognese gerechten volgens redacteur Inger
4. Ca’de Vèn | Ravenna
Restaurant Ca’de Vèn (dat wijnhuis betekent) in Ravenna oogst alleen maar lof. Dit restaurant is een van de persoonlijke favorieten van Emily de Klerk en is gevestigd in een oud palazzo. Alleen al vanwege de entourage zou je hier een keer willen eten, maar dat is uiteraard niet de voornaamste reden om hier aan te schuiven. Proef hier zeker de piadina romagnola, rijkelijk vertegenwoordigd op de kaart. cadeven.it, Via Corrado Ricci 24
LEES OOK: de 10 leukste dingen om te doen in Ravenna
5. l’Hosteria Giusti | Modena
Valt een dinertje bij Osteria Francescana niet binnen jouw budget, maar wil je wel lekker eten in Modena? Dan ga je naar l’Hostaria Giusti. Er staan slechts een handjevol tafels in het restaurant, dat zich achterin de Salumeria bevindt – de oudste slagerij van Europa. Verwacht dus heel veel vlees op je bord, maar ook steengoede pasta’s. Let op: enkel geopend voor lunch en we raden aan om van tevoren te reserveren. hosteriagiusti.it, Via Luigi Carlo Farini 75
In Bologna:
6. Diana
7. Cantina Bentivoglio
8. Ristorante Donatello
9. Trattoria Anna Maria
10. Le Stanze
11. Spacca Napoli
Let op: hier wordt niet de authentieke Bolognese keuken geserveerd, maar je krijgt er de lekkerste (en grootste) pizza’s van de stad.
12. Osteria dell’Orsa
13. All’Osteria
14. Osteria di Porta San Felice
15. Trattoria del Rosso
16. Osteria del Nonno
17. Osteria da Vito
18. Osteria delle Sette Chiese
19. Parlor
20. Antica Trattoria Spiga
En verder:
21. Osteria Francescana, Modena
22. Le Nuvole, Ferrara
23. Brindisi, Ferrara
24. Il Mandolino, Ferrara
25. Enoteca Enotria, Ferrara
26. Ca’ de Bè, Bertinoro
27. Osteria Guercinoro, Brisighella
28. Cocchi, Parma
29. Trattoria del Tribunale, Parma
4-daagse reisaanbieding in de culinaire hoofdstad Bologna
Bologna wordt ook wel de buik van Italië genoemd of de stad van de bogen. Plan een citytrip naar deze prachtige stad in Emilia-Romagna.
Meer informatieMeer informatieLEES OOK:
- Dit zijn de leukste musea in Bologna
- Parma: fijne stad in Emilia Romagna (en zoveel meer dan ham en kaas)
De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
- Author: Redactie
- Posted: oktober 4, 2018