Terug naar overzicht
Citroenrijst Ottolenghi

Citroenrijst met kaasballetjes en chiliboter van Ottolenghi

Een ovengerecht met rijst heeft iets heel geruststellends. Voeg de juiste hoeveelheid water toe, dek de braadslee of ovenschaal strak af met aluminiumfolie, zet hem in de oven en vergeet hem verder.

Deze met chiliboter doordrenkte rijst met kaasballetjes is net zo troostrijk en lekker als je verwacht. Het is het perfecte bijgerecht bij zoiets simpels als een gebraden kip of het kan als hoofdgerecht worden gegeten, met wat geblancheerde bladgroenten erbij. Van tevoren doen: de rijst is direct uit de oven het lekkerst, maar als je vooruit wilt werken, kun je het gerecht wel voorbereiden tot het punt vlak voor je het hete water en de smaakmakers toevoegt.

Dit recept is afkomstig uit Comfort, het nieuwste boek van yotam ottolenghi. Je kunt het boek hier bestellen. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Citroenrijst Ottolenghi

Citroenrijst met kaasballetjes en chiliboter

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 8 kruidnagels
  • 6 kardemompeulen gekneusd
  • 1 biologische citroen schaaf de schil in repen en pers er 2 el sap uit
  • 125 gr ricotta
  • 150 gr feta verbrokkeld
  • 126 gr mozzarella geraspt, uit een zakje
  • 25 gr parmezaan geraspt
  • 1 ei losgeklopt
  • 400 gr basmatirijst afgespoeld en goed uitgelekt
  • 75 gr groene olijven zonder pit, doormidden gesneden
  • 100 gr boter
  • ½ tl chilivlokken
  • ¾ tl aleppo-chilivlokken
  • ½ tl sumak
  • 5 bosuitjes in schuine stukjes van 1 cm
  • zout (50 gr)

Instructies

  • Verhit de oven tot 200 °C. Schenk 750 ml water in een middelgrote pan en voeg de kruidnagels, kardemompeulen, repen citroenschil en 1½ theelepel zout toe.
  • Zet hem op halfhoog tot hoog vuur, breng aan de kook en neem de pan van het vuur.
  • Doe intussen de vier kazen en het ei in een middelgrote kom en meng alles goed. Verdeel het mengsel met je handen in 12 porties en rol er grove balletjes van circa 40 gram per stuk van. Ze hoeven niet perfect te zijn, omdat ze in de rijst deels zullen smelten.
  • Strooi de rijst over de bodem van een braadslee of ovenschaal van circa 24 x 32 cm (of een ovenvaste braadpan van 28 cm doorsnee, waarvoor je een passend deksel hebt) en strooi de olijven erover.
  • Schenk het hete water met de smaakmakers erbij. Beweeg de braadslee of ovenschaal voorzichtig heen en weer om de rijst gelijkmatig te verdelen en leg de kaasballetjes in de rijst. Dek de braadslee, ovenschaal of pan strak af met aluminiumfolie (of een deksel) om de stoom niet te laten ontsnappen en zet hem 25 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en laat de rijst afgedekt 10 minuten rusten.
  • Laat terwijl de rijst rust de boter smelten in een middelgrote pan op halfhoog vuur. Voeg de chilivlokken, aleppo-chilivlokken en sumak toe, en bak ze 2-3 minuten. Doe de bosuitjes erbij en bak alles nog 20 seconden.
  • Neem de pan van het vuur, voeg het citroensap toe en zet opzij. Haal de folie of het deksel van de rijst en schep de chiliboter er vlak voor het serveren over.   
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.