Castello di Postignano: prachtig dorp om te bezoeken of bewonen
In de schilderachtige Nerina-vallei in Umbrië ligt het middeleeuwse Castello di Postignano. Lange tijd was dit een spookdorp, maar dankzij de inspanning van twee architecten is het nu een prachtige plek om te verblijven. Voor een vakantie óf zelfs voor altijd!
Castello di Postigano in de Val Nerina oogt als de achtergrond van een renaissanceschilderij. Het middeleeuwse dorp is trapsgewijs tegen de helling van een Umbrische heuvel gebouwd, midden in het groene hart van de Laars. Het bestaat uit pastelkleurige huizen en een vierkante toren die er fier boven uitsteekt. In de negende eeuw zag Castello di Postigano het levenslicht en in de eeuwen die volgden vormde het een belangrijk knooppunt tussen Spoleto en Assisi, wat ervoor zorgde dat hier zowel de welvaart als de kunsten bloeiden. Het was een plek waar rijke families graag in investeerden.
Het verval
Door politieke en economische verschuivingen werd de positie van het dorp echter steeds minder aantrekkelijk en raakte Castello di Postignano in een isolement. Mensen konden zich er niet meer ontwikkelen en er viel ook niks te verdienen. Om die reden besloten veel bewoners in de negentiende eeuw hun heil ergens anders te zoeken, veelal in de Verenigde Staten. Het inwoneraantal daalde drastisch en na de Tweede Wereldoorlog woonden er nog maar enkele tientallen families in Castello di Postignano – zonder stromend water, riolering en wegen. Ze gebruikten ezels als vervoermiddel en moesten water halen uit de put even verderop. Een lichte aardverschuiving in 1963 betekende de mokerslag; de gemeente droeg de laatste inwoners op om hun huizen te verlaten. Castello di Postignano werd een spookdorp.
De redding
Decennialang waren over het algemeen enkel planten en wilde beesten die hier een teken van leven gaven. Zo nu en dan kwamen de voormalige inwoners hier samen om nog hun traditionele dorpsfeesten of katholieke missen te houden, maar verder was het zo goed als verlaten. Dit veranderde toen de Napolitaanse architect Gennaro Matacena in 1992 op het spookdorp stuitte en het, samen met de Romeinse architect Matteo Scaramella, besloot te kopen – dit tot grote vreugde van de toenmalige eigenaar, die niet wist wat hij met die prachtige, maar destijds waardeloze, huizen op die afgelegen heuvel aan moest. Matacena en Scaramella zagen potentie in het dorp en wilden het weer aan de mensen teruggeven.
De grote transformatie
Na jaren plannen en ontwerpen begonnen de architecten aan de renovatie, maar al gauw gooide een allesvernietigende aardbeving roet in het eten. De omgeving was zwaar geraakt en ook Castello di Postignano werd voor een groot deel verwoest. De muren van de dorpskerk waren voor twee derde ingestort en het nét gerestaureerde fresco was in 14 duizend stukken gevallen. Maar aan stoppen dachten de Matacena en Scaramella niet. Wél aan de veiligheid: hun dorp moest volledig aardbevingsbestendig worden, maar met behoud van de middeleeuwse stijl. Jarenlang werkte een team van ongeveer 70 man aan de oude woningen, stallen en kelders om deze om te toveren tot moderne huizen en appartementen. Voor het eerst werden er in Castello di Postignano badkamers geïnstalleerd en onder de vloerplanken kwam verwarming te liggen. Waar mogelijk werden de oude elementen en het oorspronkelijke rozerode steen hergebruikt. Met als resultaat dat je er vandaag tussen ongeveer vijftig prachtig opgeknapte huizen wandelt. Een aantal fungeert nu als vakantieaccommodatie, maar het grootste deel bestaat uit privéappartementen – waarvan een deel nog te koop is! En waar de inwoners ooit het dorp verlieten vanwege de stilte, vormt die vandaag juist een van de trekpleisters van Castello di Postignano.
De geluiden van de natuur en de eindeloze vergezichten, zorgen dat het hier heerlijk verblijven is. Maar wie denkt dat het hier té stil zou zijn, heeft het mis. Het dorp telt twee restaurants, een koffie- en wijnbar, een bibliotheek en een kerk die nu gebruikt wordt als auditorium. Er wonen weer Italianen, maar ook buitenlanders hebben er hun intrek hebben genomen. En helemaal mooi: bij de grote aardbeving in 2016, die veel schade in dit gebied aanrichtte, gaven de huizen van Castello di Postignano geen krimp.
Nieuwe tradities
De grootste uitdaging voor Matacena en Scaramella was echter, naar eigen zeggen, niet zozeer het opknappen van de gebouwen, maar om de stenen opnieuw van leven te voorzien. Volgens Matacena verkeerden de huizen, ondanks de decennialange verwaarlozing, nog in redelijk goede staat; de meubels stonden er zelfs nog in. Maar om opnieuw een gemeenschap in het leven te roepen die zo hecht was als de oorspronkelijke, met haar tradities en feesten, dat is andere koek. Het creëren van saamhorigheid vormde dan ook een belangrijk onderdeel van het project. Zo vonden de architecten het renoveren van de kerkklokken erg belangrijk, om hiermee het dorpsgevoel weer aan te wakkeren. Maar ook plekken waar mensen kunnen samenkomen, zoals de koffiebar of natuurlijk de restaurants.
Eén tafel
Italianen weten het als geen ander: als er één manier is om een band tussen mensen te scheppen, dan is het wel door middel van eten. Op culinair gebied heeft het dorp dan ook een enorme inhaalslag gemaakt. Bezoek zeker La Tavola Rossa, het restaurant van sterrenchef Vincenzo Guarino. Of nou ja, ‘restaurant’; er is eigenlijk maar één grote tafel waar alle gasten (maximaal twaalf personen) aan zitten. Samen kun je hier genieten van de lekkerste gerechten. Chef Gaurino, die net als Matacena afkomstig is uit Campania, kreeg de liefde voor de mediterrane keuken mee van zijn oma. Zij leerde hem al op jonge leeftijd de fijne kneepjes van het vak. Eenmaal volwassenen volgde hij een koksopleiding en ontwikkelde hij zich in verschillende sterrenrestaurants in Europa tot een prijswinnende chef. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is het mogelijk om aan zijn tafel te genieten van 8- of 9-gangenmenu dat bestaat uit innovatieve gerechten. Maar ook op andere dagen kun je in Castello di Postignano je culinaire hart ophalen. Het charmante restaurant La Casa Rosa serveert dagelijks huisgemaakte gerechten met ingrediënten uit de streek en er worden kookworkshops in het dorp georganiseerd. latavolarossa.com
Postignano vandaag
Vandaag is Castello di Postignano een geliefde plek om te verblijven, waar je geniet van de rust en de natuurlijke schoonheid van Umbrië. Er is een gemeenschappelijk zwembad, omringd door groen en zonneterrassen, en een wellnessruimte, met onder meer een Turks stoombad en massagesalon. Ondanks dat je er midden in de natuur zit, is er ook van alles te doen en te zien. Je kunt er natuurlijk fantastisch wandelen, maar ook cultuursnuiven in bijvoorbeeld Assisi, Perugia of Spoleto. Of een dagje naar het Lago Trasimeno, dat op ongeveer anderhalf uur rijden ligt. Bovendien vindt er elk jaar, van mei tot en met oktober, tussen de middeleeuwse stadsmuren ‘Il Castello all’Orizzonte’ (Het Kasteel aan de Horizon) plaats. Een cultureel evenement, met jazz- en klassieke concerten, boekbesprekingen, theatervoorstellingen en kunst- en fototentoonstellingen, dat bezoekers vanuit zowel de omgeving als toeristen van over de hele wereld trekt. Castello di Postignano staat na lange tijd van verval weer op de kaart en is nu booming dankzij twee architecten met een missie.
Een tweede huis in dit bijzondere dorp?
Een eigen plek onder de Umbrische zon en deel uitmaken van deze unieke gemeenschap; het hoeft niet bij dromen te blijven. Het volledig opgeknapte, pittoreske dorp biedt nog een aantal sfeervolle, middeleeuwse appartementen, die van alle moderne gemakken zijn voorzien. Kijk voor meer informatie over de verkoop van appartementen in Castello di Postignano op castellodipostignano.it
Mevrouw M. Coccia
Tel. +39 074 378 8900
realestate@castellodipostignano.it
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
We doorkruisen drie regio's en maken stops bij drie absolute must-sees: Montepulciano, Perugia en Pesaro. Ga mee op een roadtrip!
Dit zijn de populaire bestemmingen in Italië voor 2025 die je dit jaar wil bezoeken.
- Author: Redactie
- Posted: juni 4, 2024