Terug naar overzicht

Zo maak je salade van cannellinibonen met zelf gekonfijte tonijn

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo bereid je bijzondere cannellinibonen.

Een authentieke, oersimpele Italiaanse salade: cannellinibonen met tonijn. Janine kreeg van zuslief met Kerstmis het boek van Samin Nosrat, Zout, vet, vuur, hitte: de vier elementen van goed koken. En daar stond zelf gekonfijte tonijn in.

Tonijn garen op z’n best
Daar gingen we! Langzaam in de olie gegaard, daar blijft de tonijn lekker sappig van. Zelf konfijten is net effe een graadje interessanter dan voor de blikoptie gaan. Je kunt er prima diepvriestonijn voor gebruiken, die iets voordeliger is dan verse (wel graag met msc-keurmerk, voor verantwoord gekweekte dan wel gevangen vis).

Pleiten voor gedroogde bonen
Wat de bonen betreft, we gaan niet zo ver in onze liefde voor het authentieke dat we naar Toscaans gebruik fagioli al fiasco maken, bonen garen in een fles of glazen pot. Dat duurt namelijk úren. Wel pleiten we voor gedroogde bonen, omdat die gewoon veel lekkerder zijn dan bonen uit blik. Die exemplaren uit blik zijn voor ons overigens geen verboden terrein, het is prima voer voor achter de hand. Met bonen uit blik wordt dit helemaal een bijzonder praktisch gerecht dat – hupsakee – op tafel staat. Let op: cannellinibonen zijn anders dan ‘gewone’ witte bonen. De eerste zijn een beetje niervormig en groter dan reguliere witte bonen. 

Het gerecht is sowieso enorm gezond, want…

  • Allereerst behoort tonijn, net als zalm en makreel, tot de vette vissen, vol ultragezonde omega 3, de EPA- en DHA-variant! Die kan je lichaam niet zelf aanmaken, en daarom is vette vis onontbeerlijk in je voedingspatroon; 
  • Het wordt gekonfijt in olijfolie: dit zorgt ervoor dat de goede voedingsstoffen bewaard blijven. En de olie zelf zit natuurlijk vol onverzadigde vetzuren, met positieve gevolgen voor je cholesterol; 
  • De bonen zijn gezegend met eiwitten, rijke koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Superfood dus!; 
  • En last but not least de kruiden, die de werking van de antioxidanten in de tonijn en de bonen versterken. 

Al met al kunnen we zo een-twee-drie geen ander gerecht noemen dat zo wemelt van de goede voedingsstoffen!

Hieronder vind je het recept van dit gezonde gerecht.

PROBEER OOK:

Tekst en fotografie Jansen & Jansen

Details

Ingredients

  • 200 g witte gedroogde bonen
  • 250 gram diepvriestonijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 geplette knoflooktenen
  • flink wat rode peperkorrels (of zwarte)
  • rasp van 1 citroen
  • olijfolie, zout
  • paar salieblaadjes

Preparation

  • 1Zet 200 g witte gedroogde bonen een nacht in de week in ruim water. Laat 250 gram diepvriestonijn een beetje ontdooien en maak er brokken van. Verwarm een halve liter olijfolie tot de pan warm aanvoelt (zeker niet tegen het kookpunt aan, hoor! Veel minder warm dan dat).
  • 2Doe er 2 laurierblaadjes, 5 geplette knoflooktenen, flink wat rode peperkorrels (of zwarte), wat citroenschilletjes, een paar takjes tijm en beetje zout bij. Na tien minuten mag het vuur nog verder omlaag en de tonijn erbij.
  • 3Na weer tien minuten is de tonijn wel gaar. Proef even of dat inderdaad het geval is. (Als de tonijn onder olie blijft staan is ie best een tijdje houdbaar.) Spoel de bonen af en breng ze aan de kook. Laat ze vervolgens zachtjes pruttelen tot ze haast gaar zijn.
  • 4Haal de tonijn uit de olie en laat de uitgelekte bonen nagaren in diezelfde, inmiddels o zo smaakvolle olie. (Gebruik je bonen uit blik? Spoel ze dan heel goed af, want het vocht is erg zout.)
  • 5Verwarm ze daarna in de olie. Als ze bijna klaar zijn verwarm je de tonijn nog even mee. Mals en smaakvol dat beide ingrediënten nu zijn! Frituur een aantal salieblaadjes in een scheut olie tot ze knapperig zijn en garneer daar het gerecht mee.