Tussen 19 en 21 uur
’s avonds vind je menig Italiaan aan een aperitivo vol smakelijke hapjes. Neem een spritz of negroni erbij en je snapt waarom dit al tijden bekendstaat als een overheerlijke traditie.
Dit recept voor burrata en bloedsinaasappel geserveerd met krokant roggebroodkruim is een leuk recept om zelf te maken voor je aperitivo thuis. Zorg dat je 3 gesteriliseerde potjes met deksel klaar hebt staan voor de sinaasappelmarmelade.
Burrata met sinaasappel
Voorbereidingstijd: 1 uuruur30 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 dagdag
Totale tijd: 1 dagdag1 uuruur30 minutenminuten
Porties: 8personen
Ingrediënten
1-2 bollen burrata
3bloedsinaasappels 450 gr, kan ook met gewone sinaasappels
½ citroen 75 gr
500mlwater
400grkristalsuiker
2plakjesFries roggebrood110 gr, heel fijn snijden, als grove kruimels
Instructies
Start met het maken van de marmelade. Hiervoor moet je het fruit goed wassen en met schil en al héél fijn snijden. Doe de fijngesneden sinaasappels in een grote pan, samen met het water.
Breng aan de kook. Dan mag het vuur uit en laat dit 24 uur op het aanrecht staat, zodat de pectine los kan komen. Daarna opnieuw aan de kook brengen en ongeveer 30 minuten – zonder deksel op de pan – laten pruttelen.
Doe de kristalsuiker erbij en laat het nog 30-40 minuten – zonder deksel op de pan – pruttelen, maar wel met regelmaat roeren. Nu is het even kijken of het de gewenste dikte heeft.
Dat kun je met de achterkant van een lepel gemakkelijk testen. Trek je er op de achterkant van de lepel met je vinger eenvoudig een streep in, zonder dat die doorloopt, dan is je marmelade klaar. Giet die in gesteriliseerde potjes, sluit af en laat afkoelen.
Bak de roggebroodkruimels in een droge, hete pan tot de kruim knapperig is. Bewaar in een afgesloten bakje tot gebruik. Dit kun je dus prima al eerder maken.
Je kunt er voor kiezen om de bol(len) burrata in zijn geheel te serveren met de losse componenten ernaast. Dan kan iedereen zijn eigen hapje maken. Of presenteer meteen alles samen op een amuselepel. Dan maak je er een heel chic hapje van.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen