De Siciliaanse keuken is vóór alles de zon op je bord: de beste tomaten en aubergines,
beroemde sinaasappels, citroenen en olijfolie.
We delen een recept uit het kookboek De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza voor bucatini met bloemkool en broodkruim (bucatini con broccolo arriminato). Een eenvoudig maar heerlijk gerecht! Gemaakt met basisingrediënten zoals krenten en ansjovis.
Meer recepten uit dit boek? Kijk dan in deze editie.
Of bestel het kookboek in onze shop.
Pasta met bloemkool
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 40 minutenminuten
Totale tijd: 58 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
Voor de saus
1bloemkool van circa 900 gram in roosjes
1rode uimiddelgroot, gesnipperd
80mlolijfolie
3ansjovissen op olie
3elpijnboompitten
3elkrenten5 minuten in heet water geweld
1elestratto (tomatenpuree van goede kwaliteit, liefst zongedroogd)
240mlwitte wijn
zeezout fijn
zwarte peperversgemalen
Voor de geroosterde broodkruimels
60grgedroogde broodkruimels
1elolijfolie
1elbladpeterseliefijngesneden
Pasta
450grgedroogde bucatini of een andere lange pastasoort
Instructies
Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook ze circa 10 minuten tot je er makkelijk in kunt prikken met een vork.
Schep ze met een schuimspaan in een vergiet. Bewaar 500 ml van het kookvocht. Laat de pan met de rest van het water op het fornuis staan om straks de pasta in te koken; voeg er zo nodig meer water aan toe.
Bak in een grote gietijzeren koekenpan de ui 2-3 minuten in de olijfolie op tot hij heel licht goudbruin is. Voeg de ansjovis toe, duw ze met een houten lepel kapot en roer de pijnboompitten, krenten en bloemkool erdoor.
Meng de estratto met de wijn in een kommetje en schenk dit mengsel samen met 500 ml van het bloemkoolvocht in de pan. Laat het 30-40 minuten zachtjes pruttelen tot de bloemkool zo zacht is dat hij uit elkaar valt. Voeg zout en peper naar smaak toe. Houd de saus warm op heel laag vuur.
Maak intussen de geroosterde broodkruimels: bak in een kleine gietijzeren koekenpan de broodkruimels circa 3 minuten al roerend in de olijfolie op halfhoog vuur tot ze goed zijn geroosterd. Neem de pan van het vuur en roer de bladpeterselie erdoor.
Stel het gerecht samen: breng de pan gezouten water weer aan de kook. Voeg de bucatini toe en kook al dente.
Bewaar 500 ml van het kookvocht en giet de pasta af in een vergiet. Doe de pasta bij de bloemkoolsaus in de pan. Hussel voorzichtig om de pasta met de saus te bedekken en voeg zo nodig wat kookvocht toe.
Strooi de geroosterde broodkruimels erover en serveer de pasta met bloemkool meteen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen