Terug naar overzicht
Pasta met bloemkool en krenten

Bucatini met bloemkool en broodkruim

De Siciliaanse keuken is vóór alles de zon op je bord: de beste tomaten en aubergines, beroemde sinaasappels, citroenen en olijfolie.

We delen een recept uit het kookboek De Keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza voor bucatini met bloemkool en broodkruim (bucatini con broccolo arriminato). Een eenvoudig maar heerlijk gerecht! Gemaakt met basisingrediënten zoals krenten en ansjovis. Meer recepten uit dit boek? Kijk dan in deze editie. Of bestel het kookboek in onze shop.
Pasta met bloemkool en krenten

Pasta met bloemkool

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 58 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de saus

  • 1 bloemkool van circa 900 gram in roosjes
  • 1 rode ui middelgroot, gesnipperd
  • 80 ml olijfolie
  • 3 ansjovissen op olie
  • 3 el pijnboompitten
  • 3 el krenten 5 minuten in heet water geweld
  • 1 el estratto (tomatenpuree van goede kwaliteit, liefst zongedroogd)
  • 240 ml witte wijn
  • zeezout fijn
  • zwarte peper versgemalen

Voor de geroosterde broodkruimels

  • 60 gr gedroogde broodkruimels
  • 1 el olijfolie
  • 1 el bladpeterselie fijngesneden

Pasta

  • 450 gr gedroogde bucatini of een andere lange pastasoort

Instructies

  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook ze circa 10 minuten tot je er makkelijk in kunt prikken met een vork.
  • Schep ze met een schuimspaan in een vergiet. Bewaar 500 ml van het kookvocht. Laat de pan met de rest van het water op het fornuis staan om straks de pasta in te koken; voeg er zo nodig meer water aan toe.
  • Bak in een grote gietijzeren koekenpan de ui 2-3 minuten in de olijfolie op tot hij heel licht goudbruin is. Voeg de ansjovis toe, duw ze met een houten lepel kapot en roer de pijnboompitten, krenten en bloemkool erdoor.
  • Meng de estratto met de wijn in een kommetje en schenk dit mengsel samen met 500 ml van het bloemkoolvocht in de pan. Laat het 30-40 minuten zachtjes pruttelen tot de bloemkool zo zacht is dat hij uit elkaar valt. Voeg zout en peper naar smaak toe. Houd de saus warm op heel laag vuur.
  • Maak intussen de geroosterde broodkruimels: bak in een kleine gietijzeren koekenpan de broodkruimels circa 3 minuten al roerend in de olijfolie op halfhoog vuur tot ze goed zijn geroosterd. Neem de pan van het vuur en roer de bladpeterselie erdoor.
  • Stel het gerecht samen: breng de pan gezouten water weer aan de kook. Voeg de bucatini toe en kook al dente.
  • Bewaar 500 ml van het kookvocht en giet de pasta af in een vergiet. Doe de pasta bij de bloemkoolsaus in de pan. Hussel voorzichtig om de pasta met de saus te bedekken en voeg zo nodig wat kookvocht toe.
  • Strooi de geroosterde broodkruimels erover en serveer de pasta met bloemkool meteen.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.