Terug naar overzicht
Wijn

7x dit waren de lekkerste Italiaanse wijnen van 2019 volgens onze experts

Esmee Langereis is wijnjournalist en schrijft mee aan De Grote Hamersma. Gabrielle Salvatore is vinoloog en Italiaans sommelier, en geeft al jaren wijn- en spijscursussen in Haarlem. Als duo schrijven ze een wijnrubriek in ons magazine. Deze 7 Italiaanse wijnen sprongen erbovenuit in het afgelopen jaar.

In willekeurige volgorde zijn dit de 7 lekkerste Italiaanse wijnen van 2019 volgens Langereis en Salvatore.

1. Ferecunt
Langereis: ‘bij ‘pecorino’ denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een kaasje en niet aan de druif waar deze witte wijn uit Terre di Chieti mee gemaakt is. Zowel druif als kaasje zijn vernoemd naar ’pecora’, wat ‘schaap’ betekent. Bij de kaas zal duidelijk zijn waarom, maar een druif naar een schaap noemen? De reden is simpel: die beesten zijn er dol op! Zo dol zelfs, dat er vaak struiken om de wijnstokken geplant worden om ze te beschermen. De pecorini in deze Fecerunt zijn inderdaad niet te versmaden. Bio-dynamisch en met de hand geplukt op het wijngoed Fabulas, 7 Vini Da 7 Novelle, wat al sprookjesachtig klinkt, en dat bovendien schitterend is gelegen in het parco nazionale della Majella in Abruzzo.’ Fabulas, 7 Vini Da 7 Novelle, ‘Fecerunt’, Terre di Chieti IGT 2017 € 9,50 bij storms.nl

2. Scarbolo
Salvatore: ‘Rik Timmer (21), importeur, was op zijn 19e de jongste vinoloog. Onlangs proefde ik deze wijn uit zijn assortiment. Refosco dal Peduncolo is letterlijk en figuurlijk de chique tak uit de grote Refosco-clan. Vernoemd naar het rode steeltje. Schitterde al eeuwen als grote onbekende op de heuvels in regio Friuli–Venezia-Giulia. Uit recent DNA-onderzoek blijkt dat-ie familie is van de corvina en rondinella. Dé druiven van de beroemde Amarone uit Valpolicella. Dat verklaart een hoop.
Refosco wil een behaaglijk zonnig plekje, niet te natte voetjes en bij voorkeur zo laat mogelijk geoogst. Pas dan toont-ie zijn charmes. Wijnmaker Valter Scarbolo weet dat als geen ander en maakt zijn icoonwijn Native Grapes alleen in topjaren. Deels gemaakt van ingedroogde druiven en dan ook nog eens 36 maanden op houten vaten. Knipoog naar de Amarone dus. Bravo Scarbolo! Bijna ondoorzichtbaar van kleur, aroma’s van rijpe morenen, toefje cacao, wat aards, kruidig, levendig, vlezig, karaktervol. Heerlijk bij harde kaasjes of een bordje lokale goulash.’
Scarbolo, Refosco Native Grapes, 2013, Venezia Giulia IGT, € 24,50 bij vinidirisa.nl

3. Dolcetto d’Alba
Salvatore: ‘een Italiaan drinkt geen druppel wijn als je er geen hapje bij serveert. Ik kan het daarom ook echt niet laten, vriendin Langereis, om bij een wijn een bordje eten te fantaseren. Toevallig kies ik ook voor wijn uit Piemonte. Gemaakt van de dolcetto. Vertaald ‘het kleine zoetje’. Zet je tanden maar eens in een rijp druifje, dan snap je de naam. Dolcetto geeft altijd recht toe recht aan droge wijn met veel rood fruit.
Lokaal dé door-de-weekse wijn bij alles wat op tafel komt, maar buiten de regio blijft het een ondergeschoven kindje. In Piemonte werd 2019 Het Jaar van de Dolcetto. Er is nu dan ook bijna geen druppel meer over daar op alle festiviteiten de dolcetto rijkelijk vloeit.
Franco Boasso is een hartelijke en hardwerkende wijnboer. Zittend aan zijn keukentafel proefde ik onlangs zijn huiswijn de Dolcetto d’Alba. Prachtig donker van kleur met veel rijp zwart fruit, ongecompliceerd. Veel wijn voor onder een tientje. Schenk de wijn op 16 graden bij de dagelijkse dis.’
Franco Boasso, Dolcetto d’Alba 2018, € 9,50 bij barolo-wijn.com

4. Benchmark Pinot Grigio
Langereis: ‘graag zet ik grootmeester Alois Lageder in het zonnetje. Heeft ’ie in principe helemaal niet nodig, want wereldberoemd én gevestigd in de regio van Italië waar de meeste zonuren geteld worden: Alto Adige. Ofwel Süd-Tirol. Helemaal in het hoge noorden van Italië gelegen, tegen Zwitserland en Oostenrijk aan. Een streek met zon en bergen, maar ook met issues zou je kunnen zeggen, zoals wel vaker in grensgebieden. De Süd-Tirolers voelen zich eigenlijk geen Italianen, spreken Tirools en wijnhuizen voeren op hun etiketten vaak zowel het Italiaanse woord Cantina als het Duiste Kellerei. Met een van hun andere issues hebben ze inmiddels korte metten gemaakt. Kwam er uit AA tot in de jaren tachtig voornamelijk rode bulkwijn, nu staan ze met maar liefst 27 tre bicchieri in de Gambero Rosso. Op een totaal van maar 5.000 hectare wijngaard is dat een fantastische score. Het was Alois Lageder die 35 jaar terug een ‘kwaliteitsrevolutie’ aanvoerde. Lageder koos het bio-dynamische pad en schakelde over van rood op wit. Inmiddels staan de witte wijnen uit AA bekend als de beste van Italië. Fruitige chardonnay en pinot grigio, knisperende rieslings, kerners en veltliners. De Süd-Tiroler wijnen worden niet voor niets ‘gebottelde berglucht’ genoemd. Proef deze pinot grigio maar eens. Spatzuiver. Hyperfruit, besjes, perzik, iets limoen en een heel verfijnde zachte afdronk met blinkende zuren. Prost! Alois Lageder, Pinot Grigio 2018, Alto Adige, € 16,99 bij De Gouden Ton

5. Cesare
Langereis: ‘in ieder magazine tip ik een biologische, bio-dynamische of natuurwijn in De Smaak, en voor dit nummer wist ik direct de perfecte fles. Een sprankelende vinum naturale uit Lazio, lekker fris voor het lentegevoel en… nog oranje ook! Mensen, dít is wat je wilt drinken op Koningsdag. Proosten met keizerlijke ‘Cesare’ op koning Wim-Lex, hoe leuk.
Prachtig oranje dus van kleur, maar technisch gesproken is het een rosé – want gemaakt van de blauwe druiven cabernet franc en cesanese. Hij verleidt je meteen met zijn royale geuren. Limoen, sinaasappel, mintblad en brioche. Neem snel een slok. Je proeft de lentebloesems, wordt wakker geschud door wat snerpende zuren. Hij overtuigt met flink wat mineraliteit.
Deze eerlijke metodo classico is op fles vergist, niet gedegorgeerd en kreeg geen dosage. En dan nu in gewoon Nederlands: natuurlijk ontstane prik, gistcellen nog in de fles aanwezig en zonder toevoeging van suiker. Lekker droog dus!’ Piana dei Castelli, Cesare 2016, € 17,50 bij vinumnaturale.com

6. Gia mas
Salvatore: ‘Calabrië, op een steenworp afstand gelegen van Sicilië, wordt de teen van de Laars genoemd. Omgeven door twee zeeën met glashelder water. De Grieken stapten hier ooit olijk aan land en de meegenomen druivenstekjes wortelden goed. De naam Oenotria, wijnland, was snel gegeven.
Nu is het een arme regio waar men de regels niet zo nauw neemt. De misdaad is hier dan weer wel uitstekend georganiseerd. Het leven vieren kunnen ze als de beste en proosten doen ze graag met hun Mantonico Bianco. Zeg niet Montonico Bianco, dan staat de Ndrangheta zo bij je op de stoep! Die met ó’ is namelijk echt een andere druif. Familiebedrijf Librandi maakt van deze druif deze strogele, op hout gelagerde ‘lijkt-best-een-beetje-op-chardonnay’ wijn. Steenfruit, acaciahoning, vuursteen en likje vanillevla. Inclusief onderbouwd zuurtje en ieniemienie Italiaans bittertje. Serveer deze wijn natuurlijk bij een stuk zwaardvis van de BBQ met wat olijfolie of bij het lokale simpele en smaakvolle pasta gerecht stroncatura. O ja, vergeet vooral het pepertje niet.’ Librandi, Efeso 2016, Val di Neto IGT, € 18,30 bij gall.nl

7. Nieuwe huisbubbel: Despina
Langereis: ‘in 2001 kocht de familie van Roberto Maestri een paar hectare land bij ‘Quarticello’ in Montecchio Emilia. Opa Maestri begon er voor de lol wat druiven te verbouwen en daar wijn van te maken voor eigen gebruik. (Wij gaan voor onze wijn naar de supermarkt, Italianen maken het gewoon zelf in van die grote glazen bolflessen die je misschien wel eens bij je vakantiehuis hebt zien rondslingeren. Handig hoor, altijd wat te drinken bij de pasta.)
Kleinzoon Roberto, van huis uit bioloog, raakte verliefd op het landschap en gefascineerd door het wijn maken. Hij wilde het grootser aanpakken: een serieuze productie en bovendien in de school van de vinum naturale. Al vrij snel kwam hij erachter dat het dan wel handig was wat kennis van zaken het hebben. Vijf jaar later was hij gediplomeerd oenoloog, en bewerkt sindsdien zijn vijf hectare volkomen biologisch. Zijn wijnen gaan zonder toevoegingen en minimale conserveringsmiddelen de fles in.
Is het hem gelukt een goede wijnmaker te worden? Dat kun je wel stellen. Zijn wijnen zijn verraderlijk simpel maar hebben de gave altijd precies te bieden waar je zin in hebt. Maestri’s bubbels staan bekend als de beste van de regio. Gemaakt op de ouderwetse manier, dus met tweede fermentatie op fles. Proef eens deze Despina, een witte Lambrusco van de lokale druif malvasia di candia. Ongelooflijk fris en fruitig. Extreem levendig en vooral bijzonderrr lekker. Met geroosterde bammetjes, lieve hazelnootjes, bloemetjes, bijtjes – onweerstaanbaar spul. Tijd voor een nieuwe huisbubbel? Dit is ’m.’ Quarticello, Despina 2017, Malvasia Emilia IGP, € 15 bij wildewijnen.nl

Wij stelden een mooi wijnpakket voor je samen:

LEES OOK: