Terug naar overzicht
Babyoctopus met couscous

Recept: Sardijnse couscous met babyoctopus

Pizza en pasta. Dat is waar de Italiaanse keuken grofweg wereldfaam door kreeg. Maar dat diezelfde keuken ook een prima score heeft in groentegrechten, is minder bekend. De tachtigjarige Antonio Carluccio, ook wel de Godfather van de Italiaanse keuken genoemd, brengt ze aan de man in zijn boek Groenten. Wij delen alvast een recept: babyoctopus met Sardijnse couscous.

Fregola con moscardini: Sardijnse couscous met babyoctopus

Denk even aan de gewone couscous zoals die in Marokko gegeten wordt. Stel je dan reuzenkorrels voor die wel tien keer zo groot zijn. Zo ziet de Sardijnse fregola eruit, die meestal met de hand wordt gemaakt. Ooit was de vaardigheid waarmee een meisje fregola maakte het ijkpunt voor haar geschiktheid als bruid! Fregola wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe en smaakt heerlijk. Moscardini zijn mini-octopusjes, die je ingevroren kunt kopen, al zijn ze vers uiteraard lekkerder.

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 150 g fregola
  • klein handje verse basilicumblaadjes
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 6 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1/2 tl verse rode peper, gehakt
  • 1 rijpe tomaat, in kleine blokjes
  • 50 ml droge witte wijn
  • 750 g baby-octopus, schoongemaakt

Preparation

  • 1Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de knoflook en peper 2 minuten. Voeg de tomaat en wijn toe en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Doe de octopus erbij en laat nog eens 7-8 minuten sudderen.
  • 2Kook ondertussen de fregola 12 minuten in kokend water met zout. Laat uitlekken en voeg bij de saus. Meng goed door elkaar en proef of er zout en peper bij moet. Voeg dan de basilicum toe en serveer. Je hebt hier geen kaas bij nodig...