Terug naar overzicht

Dit is waarom rauwe artisjok zo gezond is + recept

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Hartstikke mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo bereid je een zalige rauwe artisjok.  

Zuslief had een medisch congres in Milaan en ik (Janine) mocht mee. Bepaald geen straf! Bij een lunch at ik rauwe artisjokken, en die kreeg ik ook vaak bij een Italiaanse vriendin in Florence, jaren geleden. In Nederland is rauwe artisjok helemaal niet gangbaar. Jammer, want het is zalig.

Zo’n rauwe artisjok is niet alleen lekker, maar ook gezond. We leggen uit waarom.

  • Bij rauwe groentes zijn alle vitamines er niet uitgekookt. En in de artisjok zitten legio vitamines;
  • Artisjokken bevatten weinig calorieën (olijfolie en Parmezaanse kaas des te meer) maar zitten wel vol vezels en zijn daarom bijzonder voedzaam;
  • Inuline is de naam van de betreffende vezels; die zijn onverteerbaar voor onze darmen, wat misschien niet zo gezond klinkt maar juist wel is;
  • Dan de olijfolie: die bestaat voor maar liefst 67 procent uit ultragezonde onverzadigde vetten, om precies te zijn enkelvoudige. Die verhogen ons goede cholesterol. En hoe meer goed cholesterol we in ons bloed hebben, hoe minder kwaad het slechte cholesterol kan;
  • De plens olijfolie versterkt de werking van de polyfenolen in de groentes, zoals wij Jansen & Jansen al weleens vaker hebben gezegd. Polyfenolen zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen kwalijke stofjes, de vrije radicalen, en doen dus echt veel goed werk. Olijfolie zit zelf trouwens ook al barstensvol polyfenolen!

Recept
Zo maak je zo’n verdraaid lekkere rauwe artisjok. Bekijk het recept hieronder. De ingrediënten zijn niet heel precies aangegeven, de zussen maken dit gerechtje uit de losse pols.

PROBEER OOK:

Details

  • Servings: 1

Ingredients

  • 2 tot 3 kleine artisjokken
  • 1 citroen
  • zout
  • verse zwarte peper
  • extra vergine olijfolie
  • Parmezaanse kaas

Preparation

  • 1Per persoon neem je twee of drie kleine artisjokken.
  • 2Verwijder de buitenste harde, wat donkere blaadjes van de artisjok, ongeveer zoals op de foto, tot aan de lichtere bladeren. Verwijder ook de harde buitenkant van de steel. Snij met een scherp mes de bovenkant van de artisjokken. Leg ze meteen in een bak met water met citroensap, anders verkleuren ze subiet.
  • 3Snijd vervolgens de artisjokken overlangs door en pulk het oneetbare haar eruit. Als u heel jonge artisjokjes hebt is het dat ‘hooi’ trouwens ook eetbaar. Dat doorsnijden gaat prima met een scherp puntig mesje. Snijd ze vervolgens in ultradunne plakjes.
  • 4Spreid die uit over een bord en besprenkel ze met citroen en een beetje (!) zout. Laat het geheel een uur intrekken in de koelkast. Flink wat vers gemalen verse peper en geraspte Parmezaanse kaas erop en dan een echt flinke plens van uw beste extra vergine olijfolie eroverheen. Buon appetito!