Zo maak je de heerlijke Italiaanse appeltaart van Emiko Davies
Mijn schoonmoeder, Angela, heeft een ‘receptenboek’: een grote hardcover-agenda uit 1981 waarin ze recepten opschrijft die ze lekker vindt of wil proberen. Deze appeltaart was het eerste recept dat ze erin opschreef, en hoewel ze zich niet meer herinnert waar het vandaan komt, bakte ze ’m vaak toen Marco klein was’, aldus foodwriter Emiko Davies.
‘Het feit dat mijn schoonmoeder ‘m la torta di mele e panna noemt – taart met appel en room – om ’m te onderscheiden van een gewone appeltaart, impliceert dat je deze taart altijd met vers geklopte slagroom moet serveren’.
Foodwriter Emiko Davies woont met haar Italiaanse man Marco en twee dochters in hartje Toscane. Op haar blog schrijft ze over eten en reizen in Italië, waarbij ze geïnspireerd wordt door haar Toscaanse schoonfamilie. Dit recept komt uit haar kookboek Tortellini at Midnight.
Appeltaart
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totale tijd: 45 minutenminuten
Porties: 8personen
Ingrediënten
Voor de bodem
200grboterzacht, +extra om in te vetten
60grsuiker
1ei
150grbloem
2tlbakpoeder
1citroenrasp en sap
650grappelsgeschild en in plakjes
scheutje cognac of rum
Voor de topping
80grboterzacht
80grsuiker
50grbloem
Voor erbij
250mlslagroomvers
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bakvorm van 20 cm in met boter.
Meng voor de taartbodem de boter, suiker, ei, bloem, bakpoeder, citroenschil en sap en een snufje zout tot een romig geheel. Druk dit geheel in het bakblik.
Leg de appelschijfjes erop en besprenkel ze met cognac.
Voor de topping meng je de boter, suiker en bloem in een kom. Beleg de appels met dit mengsel en zet de bakvorm dan in de oven.
Bak de taart 30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de appels gaar en zacht zijn geworden.
Laat afkoelen (of eet lauwwarm, mijn voorkeur) en serveer met wat lobbig geklopte slagroom.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen