Italië grote winnaar op eerste Amsterdamse olijfoliecompetitie
In Amsterdam is de allereerste International Olive Oil Competition gehouden. Van alle olijfolie producerende landen kwam Italië als grote winnaar uit de bus.
In New York en Londen worden al jaren olijfoliecompetities georganiseerd. Stichting Olijfolie Nederland heeft ervoor gezorgd dat de allereerste Amsterdam International Olive Oil Competition heeft plaatsgevonden. Hiervoor werden 83 soorten olijfolie door een internationale jury getest.
Dat Nederland waarde hecht aan goede olijfolie mag duidelijk zijn, want de competitie bleek een groot succes. In het bijzijn van de ambassadeurs van Italië, Tunesië en Turkije zijn in de Amsterdamse hotelschool 29 gouden, 21 zilveren en 9 bronzen medailles toegekend aan ’s werelds beste olijfoliën.
8 gouden medailles voor Italië
Vrijwel elk olijfolie producerend land was vertegenwoordigd op het winnaarspodium. Met 8 gouden medailles spande Italië de kroon, direct gevolgd door Spanje met 7 gouden medailles. De overige producten met de allerhoogste rapportcijfers zijn afkomstig uit Turkije (6), Zuid-Afrika (3), Griekenland (2), Jordanië (2) en Kroatië (1).
Platinum award
De platinum award werd toegekend aan drie olijfolieproducenten in de categorie intense, medium en delicate. Twee van de drie winnaars komen uit Italië. Dit zijn Anno Zero biologico IGP Toscana van
Tenuta Querciamatta (in de categorie medium) en Olio Gianecchia DOP Collina di Brindisi van Azienda Agricola Valentini Ambrogio (in de categorie delicaat).
In 2023 organiseert Stichting Olijfolie Nederland opnieuw een competitie.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen