Terug naar overzicht
Amaretto sour

Feestelijke cocktail: Amaretto sour (met amaretto en Angostura bitters)

Disaronno, een amarettolikeur die al sinds 1525 in het Italiaanse plaatsje Saronno wordt gemaakt. De smaak doet je denken aan amandel maar de likeur wordt gemaakt van abrikozenpitten.

Een Amaretto Sour is gebaseerd op likeur in plaats van sterke drank en de balans valt daardoor te zoet uit wanneer je de standaard Sour verhoudingen hanteert. Gebruik daarom in plaats van 15 ml slechts 5 ml suikersiroop.

Suikersiroop: voeg 500 gram suiker en 250 ml water toe aan een pannetje. Verhit op een middelhoog vuur. Laat het niet koken want dan karamelliseert de suiker en krijg je een andere smaak. Roer alles goed door totdat de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen. Giet het door een fijne zeef om eventuele onopgeloste suikerkristallen te verwijderen.
Amaretto sour

Amaretto sour

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 1 cocktail

Ingrediënten

  • 60 ml amaretto likeur
  • 30 ml citroensap
  • 5 ml suikersiroop
  • 1 dash Angostura bitters (1 ml)

Instructies

  • Schenk de amaretto, het citroensap, de suikersiroop en Angostura bitters in een shaker tin
  • Breek het ei en splits het eigeel van het eiwit. Doe dit boven de ongevulde helft van de cocktailshaker. Mocht er dan toch per ongeluk een beetje eigeel in het eiwit belanden, dan kun je het weggooien en opnieuw proberen zonder dat je alle andere ingrediënten ook weg moet gooien.
  • Doe het eiwit bij de overige ingrediënten in de eerste shaker tin.
  • Vul de shaker tin met ijsblokjes en shake hard.
  • Open de cocktailshaker en strain de cocktail terug in de kleine shaker tin. De ijsblokjes doe je vast in een voorgekoeld rocks glas.
  • Zet de grote shaker tin weer op de kleine en shakeeen tweede keer. Je doet nu een reverse dry shake in een cocktailshaker zonder ijsblokjes.
  • Open de cocktailshaker en schenk de cocktail uit over de ijsblokjes in het glas.
  • Garneer met een sinaasappelzest.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.