Ben je gek op notengebak? Maak dan deze overheerlijke amandelkoek met kaneel van Nigella Lawson. Een feestje zonder gedoe.
Nigella Lawson beschouwt Italië als haar tweede thuis. Ze studeerde Italiaans aan Oxford University en werkte een poosje in Florence als kamermeisje. Ze bracht er uren in de keuken door, kijkend naar hoe de Italiaanse kokkin de heerlijkste gerechten maakte van bijna niets. In Nigellissima is Nigella geeft ze inspiratie voor simpel en heerlijk eten dat snel op tafel komt en dat van je dagelijkse maaltijd een feestje maakt.
Amandelkoek recept
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 35 minutenminuten
Totale tijd: 45 minutenminuten
Porties: 8personen
Ingrediënten
8eiwitten
150grsuiker
3 druppels amandelessence
1raspmandarijnschil
125mlolijfoliemilde, plus extra om in te vetten
1tlbakpoeder
150grgemalen amandelen
100grgeschaafde amandelen
1tlkaneel
2tlpoedersuikerter garnering
1springvorm doorsnede van 22cm
bakpapier
Instructies
Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4). Vet een springvorm in en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom tot ze ondoorzichtig zijn. Strooi er dan geleidelijk en al kloppend de suiker bij tot alle suiker is opgenomen en het schuim dik en glanzend is. Doe er de amandelessence en de geraspte mandarijn- of sinaasappelschil bij.
Klop er dan in ongeveer drie keer afwisselend de olijfolie en de met het bakpoeder gemengde gemalen amandelen door, tot ze in het schuim zijn opgenomen. Giet het mengsel in de vorm. Meng de geschaafde amandelen met de kaneel en strooi het mengsel op de koek. Bak de koek 35 tot 40 minuten in de oven (maar controleer al na 30 minuten of de koek niet aanbrandt).
De koek moet gerezen en gestold zijn; de amandelen zullen een goudgele kleur hebben gekregen. Een prikker die je in de koek steekt, moet er schoon weer uit komen - op misschien een enkel amandelkruimeltje na. Haal de koek uit de oven en laat hem in de vorm op een rooster afkoelen.
Wanneer hij zover is afgekoeld dat je hem kunt aanraken, maak je de wand van de vorm los, maar probeer niet de koek van de bodem te schuiven voordat hij helemaal is afgekoeld. Strooi voor het serveren nog wat poedersuiker over de koek.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen