Een Italiaanse traktatie: amandel-koffiecake met romige botercrème
Deze amandel-koffiecake met romige botercrème is een heerlijke combinatie van rijke smaken en zachte texturen. Geïnspireerd door de Italiaanse invloeden van Istrië – een schiereiland dat net buiten Italië ligt, op de grens bij Triëst – brengt Paola Bacchia met dit recept een zoete herinnering uit haar jeugd tot leven.
Serveer als dessert of bij de koffie, deze cake is een traktatie waar je van blijft genieten.
Dit cakerecept komt uit haar kookboek Istria.
In onze shop kun je nog meer mooie kookboeken vinden.
Amandel-koffiecake
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 45 minutenminuten
Totale tijd: 1 uuruur
Porties: 12personen
Ingrediënten
145grfijne kristalsuiker
6eierenop kamertemperatuur, gesplitst
30grbloem
180gramandelmeel
1tlvanille-extract
1snufzeezout
koffiebonen ter decoratie (optioneel)
Voor de koffie-botercrème
120grboterongezouten, op kamertemperatuur
120grpoedersuiker
1tlvanille-extract
60mlkoffiesterk, zwart, op kamertemperatuur
Instructies
Verwarm de oven voor op 150°C. Vet de bodem en zijkant van een ronde taartvorm van 21 cm doorsnee in met boter en bekleed met bakpapier.
Klop de suiker en de eierdooiers met een standmixer met garde tot het geheel bleek, dik en romig is. Voeg bloem, amandelmeel, vanilleextract en een snufje zout toe en meng goed.
Klop in een aparte, schone kom de eiwitten met een snufje zout (met de hand of een elektrische mixer) stijf. Voeg een flinke lepel van het stijfgeklopte eiwit toe aan het cakebeslag en meng om het iets losser te maken. Vouw vervolgens voorzichtig de rest van het eiwit in delen door het beslag.
Giet zorgvuldig het beslag in de taartvorm en bak 40-45 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt als je hem in het midden steekt. Laat volledig afkoelen en snijd de cake dan horizontaal door.
Klop voor de koffie-botercrème boter en poedersuiker met een standmixer op gemiddelde snelheid minstens 5 minuten, tot het glad en romig is. Voeg het vanille-extract toe. Voeg vervolgens lepel voor lepel de koffie toe, telkens kloppend tot het goed gemengd is.
Verdeel een deel van de botercrème over de onderste taartlaag en leg dan de andere helft erbovenop. Smeer de resterende botercrème over de bovenkant en zijkant van de taart. Decoreer de bovenkant eventueel met hele koffiebonen.
Plaats de taart in een afgesloten bak in een koele ruimte gedurende enkele uren om de botercrème te laten opstijven.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen