Terug naar overzicht
Amandel koffiecake

Een Italiaanse traktatie: amandel-koffiecake met romige botercrème

Deze amandel-koffiecake met romige botercrème is een heerlijke combinatie van rijke smaken en zachte texturen. Geïnspireerd door de Italiaanse invloeden van Istrië – een schiereiland dat net buiten Italië ligt, op de grens bij Triëst – brengt Paola Bacchia met dit recept een zoete herinnering uit haar jeugd tot leven.

Serveer als dessert of bij de koffie, deze cake is een traktatie waar je van blijft genieten. Dit cakerecept komt uit haar kookboek Istria. In onze shop kun je nog meer mooie kookboeken vinden.
Amandel koffiecake

Amandel-koffiecake

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 145 gr fijne kristalsuiker
  • 6 eieren op kamertemperatuur, gesplitst
  • 30 gr bloem
  • 180 gr amandelmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 snuf zeezout
  • koffiebonen ter decoratie (optioneel)

Voor de koffie-botercrème

  • 120 gr boter ongezouten, op kamertemperatuur
  • 120 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 ml koffie sterk, zwart, op kamertemperatuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C. Vet de bodem en zijkant van een ronde taartvorm van 21 cm doorsnee in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Klop de suiker en de eierdooiers met een standmixer met garde tot het geheel bleek, dik en romig is. Voeg bloem, amandelmeel, vanilleextract en een snufje zout toe en meng goed.
  • Klop in een aparte, schone kom de eiwitten met een snufje zout (met de hand of een elektrische mixer) stijf. Voeg een flinke lepel van het stijfgeklopte eiwit toe aan het cakebeslag en meng om het iets losser te maken. Vouw vervolgens voorzichtig de rest van het eiwit in delen door het beslag.
  • Giet zorgvuldig het beslag in de taartvorm en bak 40-45 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt als je hem in het midden steekt. Laat volledig afkoelen en snijd de cake dan horizontaal door.
  • Klop voor de koffie-botercrème boter en poedersuiker met een standmixer op gemiddelde snelheid minstens 5 minuten, tot het glad en romig is. Voeg het vanille-extract toe. Voeg vervolgens lepel voor lepel de koffie toe, telkens kloppend tot het goed gemengd is.
  • Verdeel een deel van de botercrème over de onderste taartlaag en leg dan de andere helft erbovenop. Smeer de resterende botercrème over de bovenkant en zijkant van de taart. Decoreer de bovenkant eventueel met hele koffiebonen.
  • Plaats de taart in een afgesloten bak in een koele ruimte gedurende enkele uren om de botercrème te laten opstijven.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.