Castello di Volpaia een plek om tot rust te komen
Het middeleeuwse Castello di Volpaia is een heerlijke plek om tot rust te komen. Luxe, authenticiteit en persoonlijke aandacht gaan hier hand in hand. Je slaapt er in serene, moderne kamers, maar kunt ook als niet-gast hier een rondleiding, wijnproeverij of kookles volgen.
De Chiantistreek is voor velen de hemel op aarde: heuvels met wijnranken en olijfbomen, middeleeuwse dorpjes, eten dat met de hand en vooral met liefde wordt bereid en rode wijn die er rijkelijk vloeit. Wij reisden af naar dit geweldige gebied en stippelden er een onvergetelijke roadtrip uit!
Over de eigenaren
Faciliteiten
- Wifi
- Zwembad
Via slingerende landweggetjes en langs rijen cipressen kom je aan bij sprookjesachtige Castello di Volpaia. Een landgoed met huizen dat in handen is van de tweede en derde generatie van de familie Mascheroni Stianti. Met veel eerbied voor de omgeving en haar inwoners produceert de familie wijn, balsamicoazijn en olijfolie. Een groot deel van het productieproces vindt plaats binnen in de twaalfde-eeuwse huizen en kelders – de oudste wijnkelders die in gebruik zijn in de regio. De wijn wordt ondergronds verplaatst via een ingenieus aquaduct, of beter gezegd: ‘vinoduct’. ‘De missie van Castello di Volpaia is het in standhouden van het piepkleine dorp op de heuvel, maar het tegelijkertijd moderniseren en het een duurzame en zelfvoorzienende plek maken, die teruggeeft aan de plaatselijke gemeenschap’, legt de enthousiaste, jonge rondleidster ons uit.
Omgeving
Er is genoeg te doen en te zien in de burcht en op het erf van Castello di Volpaia. Maar wat je ook kiest, alles is doordrenkt van persoonlijke aandacht. Zoals de rondleiding over de historie en het reilen en zeilen op het landgoed. Ook kun je een kookles volgen bij de dynamische eigenaresse Giovanella, die het giovane (jeugdig) in haar naam eer aan doet. Of kies voor een wijnproeverij; de Volpaiawijnen zijn geliefd bij wijnkenners. De standaard chianti classico riserva is elegant en bevat aroma’s van zwarte kersen, tabak en leer. De Coltassala is een verfijnde ‘chianti classico gran selezione’, met aroma’s van salami, venkelknol, peperkorrels en wilde bloemen. De wijnproeverij vindt plaats in een van de authentieke wijnkelders met flessen wijn van de grond tot aan het plafond, sommige flessen liggen onder een (meer dan decennia) oude stoflaag.
De sfstand vanaf Utrecht naar Greve in Chianti is ca. 1.356 kilometer. Transavia vliegt in iets minder dan twee uur van Amsterdam naar Pisa. Ook kun je ervoor kiezen om te landen in Florence, daar brengt KLM je in twee uur naartoe. Mocht je liever vanuit België of het zuiden van Nederland vertrekken dan kun je vanuit Eindhoven of Brussel met Ryanair naar Pisa reizen, eveneens in twee uur.
- Author: Redactie
- Posted: november 14, 2023