Pasta alla carbonara
Een recept dat natuurlijk niet kan ontbreken op de website van De Smaak van Italië is een klassieke pasta alla carbonara, spaghetti carbonara. Dit gerecht dankt zijn naam aan de steenkoolbranders (carbonari) die naar hun werk gingen met wat handige ingrediënten waarmee ze hun lunch bereidden. Er kwam mogelijk wat kolengruis in het eten terecht, vandaar de garnering met zwarte peper.
Dit recept is afkomstig uit het boek Verrukkelijk Rome. Bestel hier!
Details
- Preparation Time: 00:05
- Cook Time: 00:20
- Servings: 4
Ingredients
- 20 zwarte peperkorrels
- 200 g pecorino, geraspt
- 5 eidooiers, plus 1 eiwit
- wat gemalen nootmuskaat
- 200 g pancetta, in blokjes
- zout
- 400 g spaghetti
Preparation
- 1Rooster de peperkorrels 1 tot 2 minuten in een kleine koekenpan op laag vuur, tot het aroma vrijkomt. Stamp in een vijzelf of kneus met een vleeshamer of de platte zijde van een zwaar mes tot een grof poeder. Doe de geraspte pecorino in een keukenmachine en maal kort: de pecorino moet zo fijngeraspt mogelijk zijn.
- 2Klop de eidooiers met het eiwit in een kom licht en romig, ongeveer 2 tot 3 minuten. Voeg twee derde van de pecorino toe en meng goed, tot het eimengsel glanzend en dik is. Bestrooi met wat nootmuskaat en wat gekneusde peper en zet 20 minuten in de koelkast.
- 3Bak de pancetta in een koekenpan op middelhoog vuur al roerend in 10 minuten goudbruin (je hebt hier geen olie voor nodig, want er komt tijdens het bakken voldoende vet vrij). Schep de helft van het vet uit de pan en zet de pancetta en de rest van het vet apart.
- 4Kook de spaghetti al dente in lichtgezouten water. Giet de pasta af, vang een kopje van het kookvocht op en doe de spaghetti terug in de pan. Schenk het gekoelde eimengsel over de pasta en voeg de krokante pancetta en het vet toe. Roer alles snel door elkaar en voeg een scheutje of twee van het opgevangen kookvocht toe, tot de saus glad en romig is. Bestrooi met de rest van de kaas en de peper en serveer direct.
- Author: Redactie
- Posted: mei 3, 2017