Feestelijk dessert: koffiegranité met slagroom uit Sicilië
Allerlei Siciliaanse kloosters, vooral in Palermo, zijn beroemd vanwege hun zoetigheden. In de vroege Middeleeuwen was gebak namelijk de trots van de nonnen, en zij maken het nog steeds.
Dit heerlijke dessert maak je met slechts vier ingrediënten. Je moet er enkel even op wachten, maar het eindresultaat is dat meer dan waard.
Meer lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Koffiegranité
Voorbereidingstijd: 15 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd: 15 uuruur30 minutenminuten
Porties: 8personen
Ingrediënten
4elsuikerof naar smaak
1lsterke zwarte koffie
2dlslagroom
½elpoedersuikerof naar smaak
Instructies
Los de suiker op in de nog hete koffie (maak hem liefst niet al te zoet). Laat de koffie afkoelen en giet hem in een ijsblokjesbakje. Zet het bakje afgedekt met plasticfolie een nacht in de vriezer.
Haal het eruit en pureer de ijsblokjes in een keukenmachine met steeds een paar tegelijk tot een zachte massa. Giet hem in een serveerschaal en zet deze granité afgedekt met plasticfolie terug in de vriezer.
Klop de slagroom met een mixer 5 minuten tot er stijve pieken ontstaan en voeg suiker naar smaak toe. Zet de schaal 3 uur afgedekt met plasticfolie in de vriezer. Haal 'm daarna eruit en roer het geheel door. Doe dit in het uur daarna elke 15 minuten zodat zich kleine kristallen vormen.
Haal de granité 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Serveer hem in feestelijke glazen, met een flinke dot slagroom erop.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen