‘Dit is een kleine anomalie. Ik heb
deze koekjes altijd als florentines gekend, maar er blijkt geen equivalent voor die naam in het Italiaans te zijn. Ze heten zeker geen florentine, wat wel logisch zou zijn geweest. En het zijn, strikt
genomen, geen biscotti, want dan
zouden ze, net als biscuits, twee keer gebakken moeten zijn. Ik heb de geglaceerde kersen door gember
vervangen, omdat ik van het tintelende resultaat hou.’ Aldus Russel Norman.
Dit recept voor biscotti con mandorle, komt uit het nieuwste kookboek van de Engelse chef & restaurateur Russel Norman Brutto –
gerechten uit de Florentijnse keuken.
Bestel het kookboek Brutto eenvoudig in onze webshop.
Florentine recept
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 20 minutenminuten
Totale tijd: 40 minutenminuten
Porties: 18koekjes
Ingrediënten
75grhazelnoten
75grgeschaafde amandelen
75grstemgember
30grboterplus een klont voor het invetten
50grkristalsuiker
50grgolden syrup(verkrijgbaar bij Jumbo,of vervang door honing)
50grtarwebloem
20grslagroom
200grpure chocolade70% cacao
Instructies
Hak de hazelnoten en de geschaafde amandelen grof of stamp ze in een vijzel. Hak de stemgember in stukjes. Zet opzij.
Vet drie bakplaten in met de klontboter en bekleed ze met bakpapier. Verhit de oven tot 180 °C. Doe de boter, kristalsuiker en golden syrup in een steelpan en verhit zachtjes tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur en roer de tarwebloem, hazelnoten, amandelen, stemgember en slagroom er met een houten lepel door tot alles goed is gemengd.
Schep met een dessertlepel volle lepels van het mengsel, met voldoende tussenruimte om ze te laten uitspreiden, op de drie bakplaten, 6 schepjes per bakplaat.
Bak ze 10 minuten tot ze goudbruinzijn. Haal uit de oven en laat afkoelen. Breek de chocolade in stukjes en leg ze in een hittebestendige Pyrex-kom op een steelpan met zachtjes kokend water.
Zorg dat het water de kom niet raakt. Zet als de chocolade is gesmolten het vuur uit en doop de florentines voor de helft in de chocolade om ze rijkelijk te bedekken. Dit hoeft niet heel netjes en precies te gebeuren – dat doe ik ook nooit, ik geef zelfs de voorkeur aan grillige koekjes met verschillende chocoladediktes en vormen.
Leg de florentines terug op de bakplaat tot de chocoladevolledig is uitgehard. Je kunt ze ook 30 minuten in de koelkast zetten om het proces te versnellen, maar eet ze wel op kamertemperatuur op.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen