Terug naar overzicht

Orecchiette met pesto

Orecchiette – wat oortjes betekent in het Italiaans – komen oorspronkelijk uit Puglia, de regio in de hak van de Italiaanse laars. De pesto blijft goed in de ‘pasta-oortjes’ hangen. 

Dit recept komt uit het boek Pasta, risotto & gnocchi – bij Janneke thuis.

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • Handvol basilicumblaadjes
  • 3 el pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 6-7 el extra vergine olijfolie
  • 3-4 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 350 g orecchiette
  • 200 g verse doperwten

Preparation

  • 1Doe de basilicumblaadjes met de helft van de pijnboompitten en de gepelde knoflook in een vijzel. Voeg de olijfolie toe en stamp tot een gladde pasta. Meng de kaas erdoor en breng de pesto op smaak met zout en peper.
  • 2Kook de orecchiette in ruim water met zout beetgaar. Kook intussen de doperwten in 6-8 minuten knapperig gaar. Rooster de rest van de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en schud ze op een bord.
  • 3Giet de pasta af en vang een kopje kookvocht op. Meng de pasta met de pesto, een scheut kookvocht en de doperwten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • 4Verdeel de orecchiette over 4 borden. Strooi er de geroosterde pijnboompitten en eventueel wat extra basilicumblaadjes over. Besprenkel met nog een straaltje van je favoriete olijfolie en serveer met extra geraspte Parmezaanse kaas.