De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: zo maak je salsa verde met kabeljauw met linzen.
Linzen worden in Italië vaak op oudejaarsavond
gegeten, voor rijkdom en geluk. Wij eten linzen
het hele jaar door voor onze gezondheid. Het
gerecht dat we hier presenteren kom je in veel Italiaanse kookboeken tegen, iedere keer net iets anders, maar altijd
met een soort van salsa verde en dus die linzen. Het is dan
ook een prachtcombinatie! En een ultiem voorbeeld van
de kracht van de mediterrane keuken: helder, simpel en
smaakvol.
Kabeljauw met linzen
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 30 minutenminuten
Totale tijd: 50 minutenminuten
Porties: 2personen
Ingrediënten
1ui
1scheut bakolie
1/2winterpeen
1stengel bleekselderij
1litwater
150 grlinzen
voor de salsa verde:
munt
handje peterselie
1knoflookteentje
2ansjovisjes
1elkappertjes
1elmosterd
150mlolijfolie extra vergine
beetje bloem
300grkabeljauw
scheutcitroensap
zwarte peper en zout
Instructies
Snipper de ui en snij de peen en de bleekselderij in schijfjes. Bak eerst de ui aan en voeg dan de wortel en de bleekselderij toe. Laat dit een minuut of 10 bakken en doe dan het water erbij. Laat het geheel 10 minuten zacht koken.
Zeef de bouillon en kook de linzen in de bouillon in een klein half uur rustig gaar. Proef of ze lekker zijn of nog iets meer tijd nodig hebben.
Maak intussen de salsa verde. Snij de munt, de peterselie en de knoflook fijn. Meng dit samen met de ansjovis, de mosterd en de olijfolie met een staafmixer tot een saus.
Wrijf de kabeljauwmoot in met de bloem. Verwarm een scheut olie en bak de kabeljauw eerst op de kant van het vel een minuut of vijf, en daarna de andere kant. Als de kabeljauw ondoorschijnend wit is geworden is hij gaar.
Drapeer de salsa verde op een schaal en roer er de linzen direct nadat ze zijn afgegoten doorheen. Leg er vervolgens de kabeljauw op.
Breng het geheel nog wat extra op smaak met citroensap, veel zwarte peper en eventueel nog wat zout.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen