Terug naar overzicht
Polenta cake met pistache

Verrukkelijke cake met polenta, pistache en sinaasappel

De beroemde, Britse chef-kok Theo Randall is thuis in de Italiaanse keuken. In zijn boek deelt hij lekkere gerechten die je zo met ingrediënten uit de voorraadkast, zoals Parmezaanse kaas, citroen, tomaten, prei en polenta, op tafel tovert.

Deze cake is echt een allemansvriend. Met polenta en olijfolie als basis, is hij zowel lactose- als glutenvrij. Met sinaasappelrasp en pistache op de top, verrukkelijk!
Polenta cake met pistache

Polentacake met pistache en sinaasappel

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 200 gr pistachenootjes ongezouten, fijngemalen
  • 1 sinaasappel het rasp en sap
  • 200 gr maisgriesmeel (polenta)
  • 4 eieren
  • 150 gr vloeibare honing
  • 200 ml olijfolie extra vergine, plus extra om in te vetten

Voor de siroop en topping

  • 1 sinaasappel het rasp en sap
  • 75 gr vloeibare honing
  • 50 gr pistachepitten grof gehak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C/180 °C hetelucht. Vet een springvorm van 24 cm in met olie en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Roer in een grote kom de gemalen pistachenoten, sinaasappelschil en de maisgriesmeel door elkaar.
  • Breek de eieren in een andere kom en klop de honing, het sinaasappelsap en de olijfolie erdoor tot een gladde massa.
  • Giet het natte mengsel bij het droge en meng goed tot een glad beslag. Giet het beslag in een ingevette bakvorm.
  • Bak de cake 40 minuten, steek er een satéprikker middenin. Als de prikker er schoon uitkomt, haal je de cake uit de oven. Zet ’m op een taartrooster om af te koelen in de bakvorm.
  • Zodra de cake is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en zet je hem op een groot bord.
  • Doe voor de siroop het sinaasappelsap en de honing in een kleine steelpan. Zet de pan op middelhoog vuur, breng de ingrediënten al roerend aan de kook, roer tot ze volledig zijn vermengd.
  • Haal de siroop dan meteen van het vuur. Prik met een fijne satéprikker een paar gaatjes in de bovenkant van de cake en giet de honing- en sinaasappelsiroop erover. Bestrooi de cake met sinaasappelrasp en pistachenootjes.
5 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.