Tafelen met Pien | Spicy linguine frutti di mare
Pien beschrijft in haar boek simpele, maar smakelijke recepten die geïnspireerd zijn op de Italiaanse keuken. Haar liefde voor Italiaanse gerechten is al op jonge leeftijd ontstaan.
Wat volgens haar de Italiaanse keuken zo geliefd maakt? Met weinig, maar mooie en smaakvolle ingrediënten en zonder al te veel kooktalent in een handomdraai iets lekkers op tafel kunnen zetten. Pien struint het liefst menukaarten af van Italiaanse restaurants op zoek naar inspiratie. Uit haar boek hebben we dit zonnige recept voor Spicy linguine frutti di mare gekozen. Pien: ‘Deze linguine met zeevruchten is mijn ode aan de zomer, aan een tafel met dierbaren om je heen. Een grote schaal met de pasta in het midden, brood om in de saus te dopen en vlekken op het tafelkleed door iets te veel enthousiasme bij het opscheppen. Gebruik zeevruchten van hoge kwaliteit voor deze pasta. De octopustentakels kun je kopen bij een goede visboer of groothandel. De saus kun je van tevoren maken en opnieuw opwarmen’.Spicy linguine frutti di mare
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de tomatensaus:
- 1 witte ui
- 3 teentjes knoflook
- olijfolie om in te bakken
- 1 tl chilivlokken
- 1200 gr San Marzano tomaten uit blik
- 1 laurierblad
- 1 handjevol basilicum vers
- peper en zout
Voor de pasta:
- 400 gr linguine of spaghetti
- 3 teentjes knoflook
- 500 gr mosselen
- 300 gr gegaarde octopustentakels
- olijfolie om in te bakken
- 100 ml witte wijn
- 500 gr gamba’s gepeld
- 1 citroen het sap
- peper en zout
- peterselie en basilicum vers, ter garnering
Instructies
- Voor de tomatensaus: snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en bak de ui en knoflook met de chilivlokken hierin aan. Voeg vervolgens de tomaten toe.
- Als de tomaten zacht zijn, breek je ze voorzichtig met een houten lepel. Voeg vervolgens het laurierblad en een handjevol basilicum toe. Laat even koken en verlaag dan het vuur.
- Laat de saus ongeveer 30 minuten inkoken. Breng vervolgens op smaak met peper en zout (en indien gewenst: extra chilivlokken).
- Kook de linguine zoals aangegeven op de verpakking. Bewaar een kopje pastawater voor later. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Was de mosselen grondig en gooi mosselen weg die kapot zijn of na het spoelen open blijven. Snijd de octopus in stukjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Bak de knoflook kort aan maar let op dat deze niet verbrandt. Voeg de mosselen toe, schenk de witte wijn erbij en dek af met een deksel.
- Kook tot alle mosselen geopend zijn (3-4 minuten). Voeg de gamba’s toe en schep goed om. Als de gamba’s bijna gaar zijn, voeg je de octopus toe. Bak deze 2-3 minuten mee.
- Voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Meng de zeevruchten met de tomatensaus en roer goed door. Voeg de gekookte linguine toe en schep voorzichtig om.
- Voeg indien nodig wat van het bewaarde pastawater toe om de saus te binden. Verdeel de linguine over een grote schaal en top af met peterselie, basilicum en een flinke draai peper.
5 van 1 stem
Recept uit kookboek:
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: september 27, 2023