Terug naar overzicht
Gevulde paprika recept

Gevulde paprika’s met broodkruim uit Campanië

Katie Parla levert met Grandi Gusti een culinaire liefdesbrief af aan de rustieke keuken van Zuid-Italië. De Amerikaanse culinair journalist woont in Rome en deelt recepten van populaire maar ook bijna vergeten, authentieke gerechten.

In de bodem van Campanië gedijen tientallen paprikasoorten. De platte, bolvormige papaccella wordt ingemaakt en bij varkensvlees geserveerd; de ‘gewone’ paprika’s worden gehalveerd, met broodkruimels bestrooid en gebakken tot ze zwartgeblakerd zijn en bijna uit elkaar vallen; en de hoornvormige paprika’s worden gevuld met op smaak gebrachte broodkruimels en dan zachtjes in de olie gebakken. De vulling varieert van dorp tot dorp – en zelfs van huis tot huis – maar in Benevento, een eeuwenoude stad diep in Campanië, vind je olijven, ansjovis, kappertjes, pijnboompitten en zelfs rozijnen in de vulling. Sommige mensen voegen er ook tonijn uit blik aan toe, andere Parmezaanse kaas, maar iedereen bakt de paprika’s tot ze bijna openbarsten en de smakelijke inhoud eruit stroomt.

Dit recept is afkomstig uit: Grandi Gusti van Katie Parla, je kunt het boek hier vinden. Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Gevulde paprika recept

Gevulde paprika’s

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr zachte broodkruimels
  • 1 tomaat rijp, in kleine blokjes
  • 50 gr zwarte olijven afgespoeld, ontpit en fijngehakt
  • 4 ansjovisfilets schoongemaakt en fijngehakt
  • 1 el kappertjes afgespoeld en fijngehakt
  • 1 ei losgeklopt
  • 60 ml olijfolie extra vergine + 2 el
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 25 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
  • zeezout
  • 1 kilo rode paprika (liefst puntpaprika’s) ontdaan van steeltjes en zaadjes

Instructies

  • Meng in een grote kom de broodkruimels, tomaat, olijven, ansjovis, kappertjes, het ei, de 60 ml olijfolie, oregano, knoflook en Parmezaanse kaas.
  • Voeg een beetje zout toe, niet te veel want de kappertjes en olijven zijn al zoutig.
  • Vul de paprika’s losjes tot bovenin met het broodkruimelmengsel. Verhit in een grote braadpan de overgebleven 2 eetlepels olijfolie op matige kookstand.
  • Leg als de olie gaat glinsteren de gevulde paprika’s erin en bak ze, af en toe kerend, tot ze gaar en heel zacht zijn, zo’n 20 minuten voor kleinere exemplaren en 25 minuten voor wat grotere. Serveer ze meteen of op kamertemperatuur.
4.50 van 2 stemmen
Pin recept Recept afdrukken

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.